KORONA ZAPRAVO NE NAPADA PLUĆA: Doktorka Darija otkriva najnovija SAZNANJA o ovom virusu!

doktorka

Foto: Prrintscreen

Koronavirus je potvrđen kod još 445 osoba u Srbiji, čime je ukupan broj zaraženih povećan na 5.318 i preminulo je još četiri osoba

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević je na pitanje da li je tačno da koronavirus zapravo napada hemoglobin i na taj način zaustavlja raspodelu kiseonika po telu i rad plućao dovorila da postoje različite hipoteze.

– Da, pojavljuju se različite hipoteze i o mogućim uzrocima, odnosno faktorima rizika koji mogu da doprinesu lošem toku bolesti pojedinim protektivnim faktorima, kao i različite teorije o patogenezi, odnosnu toku bolesti.

Jedna od ovih koja se pojavila direktno je povezana sa hemoglobinom. Postoje neke teorija da ovaj virus može da utiče na istiskivanje kiseonika iz hemoglobina, pa da on direktno dovodi do hipoksije. To su sada različite naučne teorije koje će se tek u narednom periodu detaljnije ispitati – objasnila je doktorka Darija.

KORONA U SRBIJI: 445 novozaraženih, još četvoro preminulo

Na navode da respiratori mogu biti štetni po zdravlje, rekla je da su u pitanju mašine koje su nam trenutno najdragocenije.

– Nema dokaza da može negativno da deluje na tok bolesti, mehanička ventilacija je ta koja značajno spasava živote – zaključila je Kisić Tepavčević.

Da podsetimo, koronavirus je potvrđen kod još 445 osoba u Srbiji, čime je ukupan broj zaraženih povećan na 5.318 i preminulo je još četiri osoba.

 

(Dnevne.rs/Tanjug)