KORONA NAPRAVILA HAOS NA ARANĐELOVDAN U KRALJEVU: Domaćini za slavu SVE GOSTE zarazili virusom

bolnica

Foto: Printscreen/RTS

U Kraljevu je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna, ali je tokom vikenda bila nešto bolja.

Prema rečima načelnika Infektivnog odeljenja, veliki broj zaraženih ima manje od 50 godina i oni se nešto bolje nose sa kovidom 19.

Zvanične brojke koje je saopštio kraljevački krizni štab kažu da je u novembru zaraza korona virusom potvrđena kod 2.811 Kraljevčana, a preminula su 33 pacijenta.

Epidemiolog i koordinator Kriznog štaba u Kraljevu, prof. Radovan Čekanac, kaže da su najveća žarišta trenutno u Kraljevu u porodicama, kao i da su bile rizične neke slave.

PROČITAJTE JOŠ: DOKTOR TIODOROVIĆ: 400.000 razloga za strah od korone, a od Svetog Nikole užas

“Imali smo Aranđelovdan gde su nakon slave oba domaćina ispoljila simptome, a kada smo testirali sve kontakte koje su oni prijavili sa slave nakon četiri dana svi su oni bili pozitivni”, kaže Čekanac.

Virus je ušao i u Gerontološki centar u Mataruškoj Banji. Poslednji podaci kažu da je zaraženo 15 korisnika i četvoro zaposlenih. Čekanac kaže da je za sada situacija pod kontrolom, ali da će centar biti pod epidemiološkim nadzorom.

Navodi da se stanje u kraljevačkoj bolnici menja iz sata u sat, da je trenutno 68 hospitalozovanih, osmoro na intenzivnoj nezi.

PROČITAJTE JOŠ: KUĆNI KARANTIN: Dr Rakić savetuje šta bi sve u kući trebalo dezinfikovati ako živite sa osobom koja ima koronu

U kraljevačkoj kovid bolnici kažu da slobodnih mesta ima, ali zabrinjava to što je sve teže obezbediti dovoljan broj medicinskog osoblja koji bi brinuo o pacijentima. Trenutno je više od 130 medicinskih radnika ili zaraženo ili je u izolaciji zbog kontakta sa obolelim.

 

(Dnevne.rs/RTS)