KORONA, GRIP ILI PREHLADA? Evo kako da razlikujete simptome, jedan obara polako, a drugi vas iznenada pokosi

maska

Foto: Tanjug/AP

Približava se zima, a sa njom i tradicionalno doba prehlade i gripa, a ove godine to komplikuje situaciju, jer simptomi te dve bolesti mogu biti slični onima koje ljudi imaju kada se zaraze korona virusom.

Nacionalna zdravstvena služba (NHS) u Engleskoj tim povodom uradila je vodič za razlikovanje ove tri bolesti kako bi ljudima bilo jasnije da razaznaju o da li imaju bolest koju bi protekle godine najverovatnije zanemarili, ili imaju onu koja bi ove godine mogla da ih natera na samoizolaciju ili test na korona virus, prenosi “Gardijan”.

Korona

Najčešći simptomi korona virusa jesu temperatura viša od 37,8 stepeni, uporni kašalj koji je obično suv, kao i gubitak čula mirisa i/ili čula ukusa.

Pacijenti takođe ponekad mogu da osete umor, bolove, upalu grla, glavobolju i otežano disanje.

Dijareja, curenje ili zapušen nos su retki simptomi. NHS napominje i da se simtomi mogu kretati od blagih do ozbiljnih.

PROČITAJTE JOŠ: LEKARI UPOZORAVAJU: Vakcinacija je siguran način da se zaštitite, ali jedna greška smanjuje njenu efikasnost

Prehlada

Kada je reč o prehladi, najčešći simptomi su kijanje, bolovi, curenje iz nosa, ili zapušem nos, kao i bolovi u grlu.

Može se javiti i blagi kašalj, a ponekad i umor. Retko se javlja groznica ili glavobolja, a prehlada ne izaziva dijareju.

NHS navodi da kod prehlade obično dolazi do postepene pojave simtoma.

Grip

Kod gripa se često javlja temperatura, umor, suv kašalj, bol i glavobolja. Pacijenti ponekad imaju i problem sa curenjem ili zapušenim nosom, kao i sa upalom grla.

PROČITAJTE JOŠ: ČUDO PRIRODNE MEDICINE: Skuvajte MED, BANANU i VODU, sačekajte 3 dana (RECEPT)

Dijareja se može ponekad javiti kod dece.

Kada je reč o gripu obično se ne javlja kijavica, ali se može razviti otežano disanje. NHS napominje da se simptomi obično brzo javljaju.

 

(Dnevne.rs/Blic.rs)