KONAČNO: Smrt male Anđeline će PROMENITI Srbiju, uvodi se DOŽIVOTNA ROBIJA ZA MONSTRUME? (INFO)

devojcica

Foto: Telegraf

I dok je narod u Srbiji saglasan da treba uvesti doživotnu robiju ili smrtnu kaznu za sve one koji su počinili najteže krivično delo, stručnjaci misle drugačije

U Srbiji se digla velika prašina otkako je objavljena vest da je monstrum Vladica Rajković silovao, a potom i brutalno ubio Anđelinu Stefanović (3), nakon čega je priznao da je lišio života i Draganu Stanković (46). Skoro svi su saglasni da bi pod hitno trebalo da se uvde doživotna robija za najsurovije zločine.

Osim toga, građani Srbije traže da se uvede i smrtna kazna, međutim stručnjaci i državnici kažu da je to isuviše drastična mera i “da se na nasilje ne sme odgovarati nasiljem”, a i sam premijer Aleksandar Vučić je odbacio tu mogućnost, ali je najavi pooštrenje kazni za nasilnike.

[adsenseyu1]

Postavlja se pitanje da li bi smrtna kazna sprečila ubice iz Vratarnice i Žitišta, ili ubicu Tijane Jurić, da počine takve zločine. Ja nisam siguran. Smrtna kazna nije rešenje, ne bi ona sprečila kretena da siluje dete. Ključno pitanje je šta možemo da uradimo da sprečimo nasilje, a ne da uzvraćamo istom merom – poručio je on.

Foto: Privatna arhiva, novosti.rs, Telegraf

Inače, još u maju prošle godine je bilo priče o uvođenju smrtne kazne, kada je sačinjen novi Nacrt zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika. Tim aktom bi se ukinula dosadašnja maksimalna kazna od 40 godina i zamenila sa 20 godina ili doživotnom robijom.

[adsenseyu6] —Nacrt je izradio Ministarstvo pravde, ali se on još nije našao u skupštinskoj proceduri, iako je bilo govora da će se to dogoditi u septembru prošle godine. S obzirom na poslednji talas nasilja i monstruoznih zločina u Srbiji, javnost traži što hitnije razmatranje iznetih predloga i dase uvde mnogo strože kazne za zločince i nasilnike.On predviđa izmeđuostalog i da se maksimalna kazna od 40 godina zameni doživotnim zatvorom, s tim da se takav osuđenih uslovno može otpustiti ako je izdržao 25 godina.Među najglasnijima za uvođenje doživotne robije je i otac nesrćeno nastradala Tijane Jurić, Igor Jurić.

Znam da će mnogi reći da doživotna robija nije dovoljna i da je čak i smrtna kazna blaga za najteže zločine, posebno nad decom. Naravno da se kao otac žrtve slažem s tim, ali ovo je trenutno sa pravne stran ejedino što možemo i moramo da učinimo – rekao je on.

Dušan Milisavljević, lekar i bivši poslanik, saglasan je da oni koji izvrše zločin nad detetom treba da dobiju maksimalnu zatvorsku kaznu.

Zalažem se i za obavezan registar i javno objavljivanje pedofila, zabranu njihovog prisustva u blizini vrtića i škola, kao i uvođenje androginih blokada (hemijske kastracije) – ispričao je on za Informer.

Advokat Zora Dobričanin kaže da bi uvođenje i smrtne i doživotne robije bio “istorijski koraka unazad”.

Zakonodavac nikako ne sme da se rukovodi trenutnim populizmom i menja već postjeći zakon, koji je dovoljno rigidan. Kazna od 40 godina je više nego adekvatna za sve one koji su počinili najteža krivična dela – smatra ona.

S druge strane, advokat Toma Fila kazao je da je doživotno kazna ili 40 godina robije potpuno ista stvar.

Po meni, 20 godina zatvora je sasvim dovoljno, jer ko toliko odrobija, to više nije čovek, to je samo ljuštura.

(Dnevne.rs /Izvor: Telegraf.rs)