Komandant VMC Karaburma izneo ZABRINJAVAJUĆE PODATKE

korona

Ivo Udovićić Foto: printscreen/RTS

Udovičić je gostujući u Beogradskoj hronici RTS rekao i da je broj umrlih od posledica korona virusa u Srbiji vrlo zabrinjavajući

Najviše me brine porast broja pacijenata na intenzivnoj nezi kod nas i nedostatak zdravstvenog osoblja koji su obučeni da brinu o njima – rekao je večeras pukovnik Ivo Udovičić, komandant Vojnomedicinskog centra Karaburma.

Udovičić je gostujući u Beogradskoj hronici RTS rekao i da je broj umrlih od posledica korona virusa u Srbiji vrlo zabrinjavajući.

– Vrlo je zabrinjavajući broj umrlih. Kod nas je povećan broj pacijenata koji zahtevaju intenzivnu negu. Uglavnom ne znaju gde su se zarazili što znači da je prokuženost virusom veoma velika. Medicinskog osoblja kod nas trenutno ima dovoljno, kao i respiratora i opreme. Imamo 80 pacijenata, od toga je njih 11 na jedinici intenzivne nege. U ovom periodu dva pacijenta su preminula kod nas. Imali smo jednog državljanina Turske na lečenju koji je sada otišao u svoju zemlju – rekao je Udovičić.

PROČITAJTE JOŠ: POČELO JE, KORONA ZATVARA SRBIJU: Na udaru srpski grad, sve se zatvara nakon 21 čas! (FOTO)

Međutim, prema njegovim rečima, problem može da bude kada se broj pacijenata koji su u teškom stanju poveća budući da o njima može da brine obučeno osoblje.

– Mnogi su u veoma teškom stanju i na vratima inenzivne nege. Lečenje pacijenata u intenzivnoj nezi ne samo da zahteva veliki napor medicinskog osoblja već i angažovanje velikog broja ljudi. Za pacijenta u intenzivnoj nezi, koji je kritično oboleo, za njegovu negu i lečenje potreban je najmanje jedan lekar i medicinska sestra koji moraju da budu 24 sata uz njega. Zato me najviše brine nedostatak zdravstvenog osoblja koji su obučeni da brinu o njima – podvukao je pukovnik

PROČITAJTE JOŠ: Mlada Jelena napravila ŠOU usred Skupštine Srbije: Poslanica SPS-a REPOVALA, Dačić u NEVERICI (VIDEO)

Saveti za ljude koji su na kućnom lečenju

Pukovnik Ivo Udovičić podseća da su oni koji se nalaze na kućnom lečenju virus najverovatnije “pokupili” od nekoga iz svog domaćinstva. Za njih ima nekoliko važnih saveta.

– Da se izoluju u svoju prostoriju, da koriste svoj pribor za jelo i obavezno da nose masku, da imaju u kući sredstvo za dezinfekciju i da ne izlaze napolje… Toalet zajednički koji se koristi svaki put mora da se dezinfikuje.

 

(Dnevne.rs/Blic.rs)