KO NE BI TREBALO DA SE VAKCINIŠE? Dr Kon otkrio detalje o KRAJU EPIDEMIJE

korona

FOTO: PRINTSCREEN PINK

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon gostovao je u Jutarnjem programu Prve televizije i pričao o koroni, smanjenju broja zaraženih i studentima.

Komentarisao je i nova žarišta, vakcinu protiv korone i pitanje “koje najviše nervira” – koliko će sve ovo trajati?

– Beograd nije žarište, on je potencijalno žarište zbog velikog broja mogućih kontakata i brzog širenja zaraze. I pitanje drugog talasa je pitanje za svaku zemlju pojedinačno. Sve je to, u suštini, jedan talas, koji ima pikove, udare i pogoršanja. Nijednom se nije desilo da se to potpuno zaustavi, da imamo 28 dana na nuli. To se desilo samo u nekim zemljama. Većina, pa i mi, ulazimo u određene rizike kao što su povratak studenata i dece u škole. Može se očekivati prenos virusa, ali moramo da smanjimo taj prenos što je moguće više. Da ne dozvolimo da to ide nekom progresijom – rekao je on.

TUGA! Jednomesečna beba se ugušila mlekom? Dete verovatno nije lepo podrignulo, telo poslato na obdukciju

– Pod ovakvom kontrolom, kakvu planiramo, mislim da će deca biti bezbednija nego do sada. Kontrola će odmah otkrivati na samom početku rizik, nema mogućnosti da se nešto iskomplikuje. Nećemo izgubiti tu ništa što se dece tiče, pitanje je da li će preneti na starije, taj rizik definitivno postoji. I to odmah sada moramo saopštiti, da ta deca predstavljaju pojačan rizik za bake i deke, o tome pričamo od prvog dana pandemije. Moći će da se vide, ali sa maskama. Nema dodirivanja, ljubljenja i grljenja, ali uz maske, možemo da se vidimo – rekao je on.

DETALJI TRAGEDIJE KOD BUBANJ POTOKA: Poginuo otac troje dece, majka zadobila teške povrede glave

– Nekoliko godina će ovo trajati, bez vakcine. Sve je manja mogućnost da će virus nestati, on će ostati, a kako će se dalje sve odvijati, nepoznanica je koja nas sve najviše nervira – rekao je on.

 

(Dnevne.rs/Mondo.rs)