Katarina OSTALA BEZ POSLA usred borbe za život sina (3)! Oglasilo se Ministarstvo za rad i saopštilo DIVNE VESTI

kolica

Foto ilustracija: AP

Priča o Katarini iz Ritopeka, kojoj poslodavac nije produžio ugovor o radu u trenutku kada u bolnici u Sokobanjskoj bije bitku protiv ozbiljne neurološke bolesti njenog trogodišnjeg sina, imala je veliki odjek u javnosti.

Odmah je reagovao Zoran Đorđević, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja, koji je naložio nadležnim službama da joj se pomogne i nađe posao.

Ministar Đorđević kaže da je obavestio Nacionalnu službu za zapošljavanje da stupi u kontakt sa Katarinom, kako bi joj se što pre pomoglo.

– Ako se posmatra pravno, pošto je bila angažovana na privremenim i povremenim poslovima, poslodavac po zakonu nije bio u obavezi da produži ugovor o radu. Ovde se, međutim, postavlja pitanje ljudskosti, s obzirom na to u kakvoj teškoj situaciji se ova žena nalazi zbog bolesti deteta. Postupak poslodavca govori više o njegovom moralu.

Đorđević ističe da je sreća što je Katarina bila prijavljena, iako je angažovana na takozvanim PP poslovima jer, u suprotnom, ne bi bilo nikakvog dokaza da je uopšte i radila.

– Otvorila sam bolovanje 27. jula, a ugovor o radu, koji nije produžen, istekao je 31. jula – priča Katarina. – Rečeno mi je da radim u privatnoj firmi koja gleda svoj interese, i koja ne plaća žene na bolovanju. Radim već dve godine, uz stalno produžavanje ugovora. Prvo je bilo na nekoliko meseci, zatim na tri i poslednji put na mesec dana. Bolovanja, dva ili tri puta, bila su, isključivo, zbog deteta. Jednom me je čak ćerka menjala. Izlazila sam u susret kad je god trebalo, dok je Marka sestra čuvala. Radila sam i noćnu smenu, jer mi je tako bilo lakše, da bih danju bila uz dete.

NIJE HTELA DA PRODA KUĆU, PA OKO NJE IZGRADILI AUTO-PUT: Nudili joj bogatstvo, evo zašto ih je sve odbila (VIDEO)

Životna drama ove porodice počela je u decembru prošle godine, kada je mališana slomio običan virus. Nekoliko dana Marku temperatura nije prolazila – nije mogao normalno da se kreće, niti da obavi osnovne potrebe. Odmah je upućen u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj, gde je zadržan na odeljenju intenzivne nege. Tamo je proveo 46 dana. Dijagnoza je bila Gilen-Bareov sindrom – neurološki poremećaj koji se ispoljava mišićnom slabošću.

Kada je dečak skinut sa respiratora i malo se oporavio, usledio je novi udarac. Mališanu je dijagnostikovan – kovid 19, ali je mali heroj pobedio i koronu. Zbog oboljenja koje ima, dečak ne može da se kreće, niti pomera ruke, pa mu je neophodna fizikalna terapija koju svakodnevno ima u Sokobanjskoj.

Ne želi sažaljenje

Poziv iz NSZ, Katarini, koja se sa malim sinom i lekarima “bori”, za njegove ponovne korake, vratio joj je osmeh na lice.

JOŠ JEDAN SKANDAL U HRVATSKOJ! TURISTIMA MAZALI IZMET PO KOLIMA: Dragi Dalmoši, ne brinite, nećemo više trošiti novac kod vas (INFO)

– Veliko hvala ministru na pomoći, jer sam se našla u teškoj situaciji. Gazda me je ostavio bukvalno na ulici – priča Katarina. – Zvali su me iz NSZ, ali pošto sam na terapijama sa detetom, čućemo se za koji dan kada ću, varovatno, znati nešto konkretnije o izlasku iz bolnice. Ne želim da me iko sažaljeva, već hoću da imam svoje parče hleba.

 

(Dnevne.rs/Večernje novosti)