KAKO SMO 1915. ODBILI “VELIKU SRBIJU”: Obelodanjen TAJNI dokument o ponudi SILA ANTANTE Beogradu

Srbija

Foto: Wikipedia/DIREKTOR

Saveznici avgusta 1915. Srbima u zamenu za istok današnje Makedonije nudili ‘Veliku Srbiju’, u koju bi ušli cela BiH, srednja i južna Dalmacija, Srem, Bačka, severna Albanija, Slavonija. I mi smo sve to odbili zbog Jugoslavije!?!

Vladi Kraljevine Srbije avgusta 1915. bilo je od strane svetskih sila ponuđeno da odmah posle Prvog svetskog rata formira ‘Veliku Srbiju’! Od naše države se tražilo da Bugarskoj ustupi istočnu Makedoniju, a zauzvrat bi dobila čitavu Bosnu i Hercegovinu, dobar deo Slavonije, srednju i južnu Dalmaciju, Srem, Bačku, pa čak i delove severne Albanije!

Ovaj predlog stigao je tadašnjem predsedniku Vlade Nikoli Pašiću od sila Antante (Rusija, Francuska, Britanija, prim. ur.), ali je on glatko odbijen jer se tadašnja srpska elita, na tajnoj sednici Skupštine u Nišu, većinski odlučila za stvaranje Jugoslavije zajedno sa Slovencima i Hrvatima (koji su samo godinu dana ranije počinili jeziv genocid nad Srbima u Podrinju)!?!

Većina poslanika protiv

Kako je u najnovijem broju otkrio “Nedeljnik”, prenoseći originalni transkript sa tajnih sednica Skupštine u Nišu, a koji je sve donedavno bio skriven u Arhivu SANU, u ‘Veliku Srbiju’ bi, između ostalih, ušli i Dubrovnik, Brač, Pelješac, Split, Sarajevo, Ohrid, Osijek, Bihać, Banjaluka…

– Drugog dana sednice, 22. avgusta 1915, Pašić je zastupnicima srpskog parlamenta detaljno elaborirao zašto je on energično protiv. Rekao je: “Dolazi ovaj najozbiljniji korak, gde se od nas traži da činimo izvesne žrtve. Od nas se zahteva mnogo.

-Srbiji se daju veće teritorije no što ona daje. Srbiji se nudi: BiH, Srem, dolina Drave, Bačka, širok izlaz na Jadransko more od rta Planke, pa ispod Dubrovnika na 15 kilometara sa ostrvima Veliki i Mali Čiran, Buan, Bolta, Brač, Pelješac… Ali na to ne može Srbija pristati jer su joj ove zemlje milije od onih što će dobiti. Ta linija deli jedan narod…

ŠTA SERGEJ ZAISTA MISLI O KOSOVU? Glumac se konačno oglasio, sad je sve mnogo jasnije

DOKAZ Originalni transkript sa tajnih sednica Skupštine u Nišu

Nama se oduzima mnogo, i to zemlje ne samo nekoliko puta krvlju zalivane no zemlje koje su po celoj prošlosti i istoriji samo srpske. Za naknadu daju nam se opet srpske zemlje, ali one bi trebalo i bez dosad uloženih žrtava biti naše. Za Srbiju je bolje da časno podlegne neprijatelju nego da ustupanjem svojih teritorija stvarno učini samoubistvo.

Mi ne menjamo naše mišljenje, niti ćemo ga promeniti, pa čak i onda ako nas prinude da damo, to je kao u ratu kad se izgubi zemlja” – prenosi “Nedeljnik” Pašićeve reči u tekstu koji je potpisao hrvatski publicista i novinar Darko Hudelist.

On dodaje i da je Pašić iz nekoliko razloga bio protiv ove ideje.
“Pašić nije želeo da odustane od tada već proklamovane ideje o ujedinjenju Srba, Hrvata i Slovenaca u jednu državu na ravnopravnim osnovama, koje će i uslediti posle rata. Takođe, nije bio spreman da se odrekne istočne Makedonije, za koju je mnogo krvi proliveno, naročito u Drugom balkanskom ratu, i da je preda smrtnim neprijateljima Bugarima. ”

“Konačno, bio je svestan da bi i pored te ‘Velike Srbije’ značajan broj Srba na Baniji, Kordunu, u Dalmaciji ostao izvan te države. Istovremeno, čak 40 odsto žitelja te zemlje ne bi bili Srbi”, podvlači Hudelist.

Eh, da smo prihvatili…

Istoričar Jovan Aleksić kaže za naš list da bi Srbija imala sasvim drugačiju istorijsku sudbinu da je prihvatila ponudu.

ISTORIČAR IZ RUSIJE REŠIO MISTERIJU?! Evo ko je stvarno bio TITO!

– Njom bi ona gotovo u potpunosti ostvarila oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda. Dobila bi širok izlaz na more i postala najsnažnija zemlja jugoistočne Evrope. I što je najvažnije, bila bi to srpska država, a ne jugoslovenska. Jugoslovenstvo je teoretski bila moderna, plemenita ideja, romantičarska misao koju su u srcima nosili najznačajniji predstavnici srpske inteligencije.

-Medutim, istorijsko iskustvo je neumitno pokazalo da je ono bilo isto toliko velika zabluda i kardinalna greška, čije su posledice više nego poražavajuće – tvrdi Aleksić.

(Dnevne.rs/Izvor: Informer.rs)

1 Comment on "KAKO SMO 1915. ODBILI “VELIKU SRBIJU”: Obelodanjen TAJNI dokument o ponudi SILA ANTANTE Beogradu"

  1. Istoričar | 1. March 2018. at 13:37 |

    Da iz neznanja ovih pisanija se ne zna da su na istoku Srbije bila Bugarska neprijateljski nastrojena, a iz nje Turska takodje neprijateljski nastrojena premsa Srbiji. Da je tada Srbija to uradila Srbiju bi okupirali Bugarska i Turska, jer se videlo u Prvom svetskom ratu na kojoj su strani bile te dve države. Zato je potrebno malo poznavati i vojno-političku situacju u to vreme. Ionako je Srbija dobila Jugoslavij i kroz nju mnogo više teritorije od one koja joj se nudila. E u tome je i danas problem. Na Balkanu ne sme biti velike države sa kojomm ne bi mogli da manipulišu velike sile i ta je država rasturena.

Comments are closed.