KAJEM SE ŠTO SAM BACAO BOMBE NA SRPSKU DECU: Ispovest pilota čiji NEVIDLJIVI AVION je oboren u Srbiji!

avion

Foto: Fejsbuk

Četvrtog dana NATO bombardovanja, pripadnici Trećeg raketnog diviziona 250. raketne brigade Protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije oborili su F-117A, američko čudo od aviona izrađeno u stelt tehnologiji, koje je svoju reputaciju “nevidljivog” steklo u Zalivskom ratu u Iraku.

Da sam znao pravu istinu o situaciji u Srbiji, ne bih učestvovao u bombardovanju, poverio se Dejl Zelko, američki pilot, svom sadašanjem prijatelju Zoltanu Daniju, koji je sa svojom jedinicom oborio njegov “nevidljivi” F-117A

“Bombardovanje Srbije je bilo greška i da sam znao pravu istinu, ne bih učestvovao u bombardovanju Srbije!” ovo su reči koje je američki pilot Dejl Zelko izgovorio pukovniku Zoltanu Daniju, čija jedinica je 27. marta 1999. godine oborila njegov “nevidljivi” avion F-117A.

Dvadeset godina posle zločinačke NATO agresije, Zoltan Dani za Kurir kaže da se sa Zelkom, s kojim se u međuvremenu sprijateljio, redovno čuje.

– Verovao je da je drugačije stanje i svi piloti su bili ubeđeni da u Srbiju donose slobodu i demokratiju. Shvatio je da je pozadina svega bilo nešto drugo i da je Srbija bombardovana iz političkih razloga – priča nam Deni.

Sa Zelkom se čuo i pre nekoliko dana.

– Kaže da mu je žao što je učestvovao u bombardovanju Srbije i da su prevareni. Bili su uvereni da su dolazili iz humanitarnih razloga da poprave stanje. Da je znao pravu istinu, ne bi u tome učestvovao. Kaje se što je bacao bombe na srpsku decu – naglašava Dani.

Podsetimo, četvrtog dana NATO bombardovanja, pripadnici Trećeg raketnog diviziona 250. raketne brigade Protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije oborili su F-117A, američko čudo od aviona izrađeno u stelt tehnologiji, koje je svoju reputaciju “nevidljivog” steklo u Zalivskom ratu u Iraku. Pilota Dejla Zelka su američke snage uspele bezbedno da evakuišu, a njegov avion je završio na njivi u ataru sela Buđanovci kod Rume. Nekoliko godina kasnije pukovnik Dani sreo se sa Zelkom i počeli su da se druže.

Iako je prošlo 20 godina, Dani kaže da mu se čini kao da je bombardovanje juče bilo.

– Sve je sveže. Rane su velike, i među stanovništvom i među našim saborcima, sveže su i duboke.

PORODIČNA DRAMA PREDSEDNIKA CRNE GORE: Đukanović doživeo infarkt! (INFO)

Pukovnik Zoltan Dani, komandant 3. diviziona 250. raketne PVO brigade tog 27. marta 1999. godine ušao je u istoriju. Otkrio je šta je za njih bila noćna mora, šta se desilo te sudbonosne noći i kako je izgledao susret sa američkim pilotom kog je “skinuo” sa neba.

– Mi smo se već pre bombardovanja uveliko pripremali za tu situaciju, tako da nas to nije iznenadilo. Pripadnici naše jedinice su bili vrhunski obučeni i to je ulivalo visoko uzajamno poverenje vojnika i starešina. Svi potrebni dokumenti i planovi, kao i sva najvažnija uvežbavanja su na vreme sprovedeni, tako da za nas nije bilo iznenađenja, a kada nema iznenađenja znači da smo potpuno spremni i osposobljeni za izvršavanje borbenih dejstava – rekao je Dani.

Na pitanje da li se plašio američkih SEAD napada raketama koje se same navode prema radarskom odrazu, kaže da njegovu jedinicu nikada nisu uspeli da pogode.

– Te neprijateljske jedinice za neutralisanje naših radarskih i PVO sistema su stvarno bile noćna mora za nas branioce, ali i za njih smo imali odlično rešenje koje smo uvežbali a kasnije i uspešno sproveli. Naša jedinica je u više navrata bila na meti ali nikada nisu uspeli da nas pogode i neutrališu.

Pokovnik je opisao i istorijsku noć, kada je postao prvi i jedini čovek u istoriji koji je oborio “stelt” avion.

– Bili smo na vatrenom položaju blizu sela Šimanovci. Stanica za vođenje raketa je bila ispravna, a uvežbana borbena posluga je bila na svojim mestima. Oko 20:30 smo dobili naređenje od pretpostavljene komande da pređemo u najviši stepen borbene gotovosti. Na vreme smo uočili cilj koji se približavao našoj zoni uništenja, i kada smo dobili odobrenje za dejstvovanje pustili smo ga da uđe u tu zonu. Na potrebnoj daljini smo lansirali dve rakete sistema S-125M – “Neva”.

“TO NIJE UNIJA, TO JE LEGLO ZMIJA I ŠAKALA” Salvini brutalan prema EU koja ih je ostavila na cedilu tokom epidemije

Rakete su, zahvaljujući odličnim operatorima ručnog praćenja i odličnom oficiru za vođenje, izvršile svoj zadatak. Cilj je oboren u 20:42, a nakon toga smo se vrlo brzo premestili na sledeći položaj. Mi tada još uvek nismo znali koji tip aviona smo oborili, i već smo bili na narednom položaju, pred zoru, kada smo saznali. Tada sam prekinuo radove na trenutak i pozvao sve prisutne pripadnike jedinice da se u polukrugu okupe oko mene, saopštio im rezultat dejstva i čestitao. To je bio ogroman podstrek za nas a i za sve ostale u Vojsci Jugoslavije i u narodu uopšte – ispričao je Dani.

Američki pilot hteo da školuje sina u Srbiji

Pilot oborenog “nevidljivog” Dejl Zelko razmišljao je da svog sina, koji svira nekoliko instrumenata, upiše u srednju muzičku školu u Srbiji, potvrđuje Zoltan Dani za Kurir. – Kod njih je skupo školovanje, pa sam mu ja predložio da ga pošalje u Srbiju. Rekao sam mu da ću ga prihvatiti kao mog sina, ali su na kraju našli rešenje u Americi – kaže Dani i dodaje da se Zelko nije plašio da pošalje dete na školovanje u Srbiju.

     

(Dnevne.rs/Kurir.rs)