Jedan SIGNAL može da vam ukaže da ste preležali KOVID-19

test

Foto: Reuters

Da, postoji test na antitetela, koji je najsigurniji pokazatelj da li je kovid samo protrčao kroz vaš organizam, ali naučnici su sada ustanovili još jedan čudan signal koji može da vam ukaže da ste se izborili sa ovim virusom.

I vezan je za čulo mirisa.

I ne, nije gubitak, jer to je simptom kovida, dakle, znači da ga imate, već se pojavljuje nakon preležane korone. Mnogi pacijenti su se žalili da mesecima nakon oporavka da osećaju čudne mirise.

Ovaj simptom zove se parosmija, disfunkcija detekcije mirisa koja može uticati i na sposobnost čoveka da obrađuje percepciju arome, tako da određene stvari mirišu drugačije, a javlja se daleko izraženije kod mladih ljudi i zdravstvenih radnika.

PROČITAJTE JOŠ:

VUČIĆ PORUČIO FRILENSERIMA: Porez mora da se plati, pregovori samo o tome od kada

Otorinolaringolog Nirmal Kumar nazvao je simptom “vrlo čudnim i veoma jedinstvenim”.

Pozvao je nadležne institucije u Engleskoj da gubitak čula mirisa dodaju na listu simptoma više meseci pre nego što je to postalo praksa širom sveta.

Sada ukazuje na to da među hiljadama pacijenata koji se leče od dugotrajnog gubitka čula mirisa u Velikoj Britaniji, neki imaju parosmiju.

– Jutros sam video dva pacijenta sa parosmijom – rekao je profesor Kumar.

PROČITAJTE JOŠ:

Srđa Janković objasnio koliko traje imunski odgovor nakon primljene vakcine protiv korone

– Jedan je rekao da oseća smrad ribe umesto bilo kog drugog mirisa, a drugi da mu se čini da nešto gori i kada u blizini nema dima. Obojica su zdravstveni radnici. Mislimo da je povećana učestalost kod mladih ljudi, a takođe i kod zdravstvenih radnika zbog izloženosti virusu u bolnicama – istakao je Kumar.

Prema njegovim rečima, ovo je za neke ljude izuzetno uznemirujuće.

Opisujući koronavirus kao “neurotropni virus” (napada nervno tkivo), profesor Kumar je istakao da virus utiče na nerve na vrhu nosa, što je šok za nervni sistem, a nervi ne funkcionišu.

Dugi kovid je pojam koji opisuje prisustvo simptoma koronavirusa koji se mogu nastaviti nedeljama ili mesecima nakon početka bolesti.

PROČITAJTE JOŠ

NOVI DETALJI UBISTVA U NOVOM SADU: Mladić (22) otišao sa žurke pa ga otac našao u lokvi krvi na pločniku

Postoje i preporuke svima koji su pogođeni parosmijom da se podvrgnu “mirisnom treningu”, koji uključuje njuškanje ulja ruže, limuna, karanfilića i eukaliptusa svakog dana oko 20 sekundi kako bi se radilo na postepenom vraćanju mirisa.

I naši stručnjaci su komentarisali ovu pojavu.

Prof. dr Dušan Milisavljević, direktor niške ORL klinike rekao je nedavno da mnoge virusne i bakterijske infekcije mogu da dovedu do gubitka čula mirisa:

PROČITAJTE JOŠ

TUGA DO NEBA Umro doktor Saša Jovanovski: Iz crvene zone završio u bolesničkom krevetu.. (FOTO)

– Međutim, neka istraživanja pokazuju da kod korona virusa gubitak čula mirisa može trajati duže. Primećeno je i da pacijenti prijavljuju i da, kada se čulo ukusa vrati, ne osećaju dobro miris vanile, sirćeta, parfema… Da im mleko miriše na benzin… A kod čula ukusa da, ako jedu ljute papričice, imaju osećaj da jedu nešto slatko. To znači da je došlo do patološki izmenjenog čula mirisa i ukusa.

 

(Dnevne.rs/Blic.rs)

Be the first to comment on "Jedan SIGNAL može da vam ukaže da ste preležali KOVID-19"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*