“JA IMAM DRUGAČIJI STIL OD PRALJKA”: Vojislav šešelj otkrio na koji način će se ubiti ako ga isporuče Hagu

Hag

Foto: AP/Tanjug

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je da se neće dobrovoljno vraćati u haški tribunal, s obzirom da ga je sud pozvao da prisustvuje završnoj reči Tužilaštva. U slučaju da ga državni organi Srbije isporuče i eventualno Hag ipak osudi, Šešelj za Telegraf.rs kaže ima razrađen plan za samoubistvo.

Lider radikala nema nameru da se vraća u Hag, iako ga sledeće godine čeka izricanje pravosnažne presude, što je potvrdio predsednik suda Teodor Meron. On poručuje da ga Tribunal više uopšte ne interesuje i da se tamo neće vratit dobrovoljno.

– Meni je 13. decembra zakazana žalbena rasprava i ja sam odbio da idem – napominje predsednik SRS za Telegraf.rs

[adsenseyu5]

Kako se navodi u saopštenju Mehanizma za međunarodne krivične sudove, koji je nasledio Tribunal, pretres će početi uvodnim izlaganjem predsedavajućeg sudije, nakon čega će uslediti usmena argumentacija Tužilašva i Šešelja u vezi sa žalbom, u slučaju da Šešelj prisustvuje pretresu.

Branilac u pripravnosti je, kako je navedeno, već imenovan kako bi se obezbedilo da Šešeljeva proceduralna prava budu poštovana, u slučaju da on odluči da ne prisustvuje pretresu.

Međutim, posle ovoga, Šešelja očekuje i žalbena presuda u prvoj polovini iduće godine.

– Neću svojom voljom da idem. Mogu u Hag samo u lancima da me vrate. Ukoliko me režim isporuči, šta ja tu mogu – ističe Šešelj.

RADUJ SE SRBIJO: Mali Stefan (3) iz Niša POBEDIO RAK!

Iako je prvostepeno oslobođen svih optužbi, Šešelj bi mogao da se suoči sa osuđujućom presudom. Kako je njegov sini poslanik u Skupštini Srbije Aleksandar, je na Tviteru pozdravio postupak Slobodana Praljka, odnosno samoubistvo haškog osuđenika, pitai smo lidera radikala da li bi postupio isto.

– Ja imam drugačiji stil. Ja to ne radim u trenutku i gotovo. Kada dođe do tako ozbiljnih razloga, ja štrajkujem glađu. Ja sam tri puta u životu štrajkovao glađu, poslednji je bio 28 dana. Ja jednostavno idem na to da umrem, ako ne ispunim ono što zahtevam – objasnio je Šešelj za Telegraf.rs svoj plan.

PROKUPČANIN DAO 1.500 EVRA ZA MLADU IZ ALBANIJE: Pobegla prve bračne noći, tužilaštvo pokrenulo istragu (INFO)

Inače, Tribunal u Hagu je 2016. godine oslobodio Vojislava Šešelja optužbi za ratne zločine tokom ratova devedesetih, ali tužioci su se žalili.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs)

[adsenseyu2]