IZVRŠITELJI OTIMAJU BEBI OD USTA: Zbog duga od 200 €, već 4 meseca majci dvoje dece uzimaju po 20.000 od plate

majka

Foto: privatna arhiva

Da javni izvršitelji ne uključuju osećanja dok građanima popisuju gotovo sve što imaju u domaćinstvu i ne libe se da ih izbace iz kuće i na debeli minus, za većinu ljudi više ne predstavlja ništa novo, ali slučaj Dragane Stefanovski (40) iz Smedereva, majke dvoje dece, kojoj izvršitelji uzimaju porodiljska primanja zbog duga prema banci od 200 evra, rastopio bi i najtvrđe srce!

Naime, sve je počelo kada je Dragana pre nekoliko godina u banci uzela kredit od oko 3.000 evra.

– Plaćala sam uredno rate, ali onda su došla teška vremena, otac se razboleo od leukemije i nisam mogla da isplaćujem novac na vreme. Tada su me zvali iz banke i ponudili reprogram duga: da mi oni otpišu kamate, a ja da im plaćam 100 evra mesečno tokom godinu dana, i ja sam pristala. Plaćala sam, ali dve poslednje rate nisam isplatila jer nisam imala novca – počinje priču Dragana za Kurir, koji živi s mužem, koji je nezaposlen.

MAJKA ZAVRŠILA NA PSIHIJATRIJI! Dan nakon nezapamćene tragedije u Bihaću, tela oca ubice i njegove dece leže u bolnici čekajući obdukciju

Ovoj majci je odmah stigla opomena iz banke da je dužna 202 evra, a nakon četiri meseca taj dug je porastao na 606 evra, zbog kamata.

– Iako živimo u Smederevu kao podstanari s dvoje dece, nisam želela nikome ništa da dugujem i otišla sam sama u banku i ponudila im da platim 200 evra, ali ne i tu suludu kamatu, koja je veća od glavnice. Međutim, rekli su mi da ću morati sve da platim. Nisam tada bila svesna za šta su sposobni… Porodila sam se krajem aprila i kad sam nakon nekog vremena otišla do bankomata da uzmem porodiljsko od 29.700 dinara, kartica je bila blokirana – prepričava Dragana Stefanovski šok koji je doživela i dodaje:

– Saznala sam da mi je račun u stvari blokirao izvršitelj iz Velike Plane na osnovu duga od 83.000 dinara prema banci. Pozvala sam ga da objasnim da sam na porodiljskom i da mogu tih 200 evra da mu dam, ali on je rekao da ga to ne zanima i da mora da radi po nalogu. U drugoj banci, kod koje nisam imala kredit, ipak su uspeli da mi isplate porodiljsko i objasnili mi da ova primanja ne smeju da se diraju.

Međutim, to nije nateralo izvršitelja da odustane, već je, naprotiv, otišao korak dalje.

UŽASNA TRAGEDIJA: Majka udavila ćerkicu (4) u kadi, pa je zapalila

– Videvši to, izvršitelj je pozvao mog poslodavca i pripretio mu da će i njemu blokirati račun ukoliko mu ne bude isplaćivao 20.000 dinara mesečno na konto mog duga. I tako ja već mesecima sa sinom od četiri godine i osmomesečnom bebom primam 9.500 dinara. Svima su puna usta nataliteta, a u ovakvim situacijama majke nema ko da zaštiti, ali kako s dvoje male dece preživeti s tim novcem – revoltirana je Dragana.

(Dnevne.rs/Izvor: Kurir.rs/Jelena Pronić)