IZBACILI ME JER SAM SRPKINJA: EVO KAKO ŠIKANIRA HRVATSKA POLICIJA

putnica

Foto: V. Lalić

Sve je bilo kao početkom devedesetih. Putnici su u strahu govorili „ovo je rat”, kaže Desanka Živanović iz Beograda, koju je usred noći hrvatska policija izbacila iz autobusa na granici samo zato što je Srpkinja.

Dok je sa još dvanaest putnika, u mrklom mraku, stajala na graničnom prelazu, kaže da se po prvi put u životu osetila kao da „nije čovek” i to sve zato što je iz Srbije.

– Kao da nisam jednako ljudsko biće jer sam iz Srbije. Ne mogu da shvatim takvo ponašanje prema bilo kome – kaže ona.

Desanka je u sredu uveče krenula autobusom iz Beograda u Karlovac, međutim na graničnom prelazu Bajakovo prolaz je njoj i ostalim Srbima u autobusu bio zabranjen.

– Bili smo u autobusu sa hrvatskim tablicama i bez ikakvih problema smo prešli našu granicu u Batrovcima. Kada smo došli na hrvatsku granicu Bajakovo, vozač nam je rekao da svi izvadimo dokumenta i dođemo na šalter. Granična policajka je razgovarala telefonom, a mi smo čekali u redu. Par minuta kasnije spustila je slušalicu i rekla nam da se vratimo u autobus i nazad na teritoriju Srbije.

[adsenseyu1]

Rekla je da je od tog momenta na snagu stupila mera hrvatske vlade da niko sa srpskim dokumentima ne može da pređe granicu – priča ona uznemireno.

Autobus sa svega dvadeset putnika u pola noći okrenuo se nazad i putnike vratio na srpsku granicu. Tu su svi putnici sa srpskim dokumentima morali da izađu napolje.

Hrvati odmah stavili pečat za izlaz: Pasoš Desanke Živanović

– Nas 12 je izašlo napolje. U autobusu je ostalo još svega osam putnika… Oni su put nastavili dalje bez problema – kaže Desanka. Bilo ih je strah, kaže, i od situacije i mraka.

– Stariji putnici su se preplašili. Govorili su da ponovo počinje rat… I izgledalo je kao da je tako – kaže ona tiho.

Kako kaže, imali su sreću da je vozač autobusa bio ljubazan, pa je za njih odmah organizovao drugi prevoz koji ih je vratio u Beograd.

[adsenseyu1]

Dok su čekali, putnici iz Srbije gledali su kako hrvatska granična policija nazad vraća sve Srbe, pa čak i decu.

– Vratili su nazad autobus pun dece koji je krenuo na ekskurziju u Italiju. Deca su bila tužna i zvala su svoje roditelje da ih obaveste. Videla sam i da su iz autobusa iz Banjaluke, koji je takođe išao na ekskurziju, izbacili samo vodiča puta jer je imao srpska dokumenta – priča Desanka.

Razočarano i ljutito dodaje:
– Kako je moguće da u 21. veku ponovo doživljavamo da nismo jednaki sa drugim ljudima. Takva vrsta zlovolje Hrvatske je strašna. Ne znam kako to da nazovem… nehumano je – kaže ona.

Pomogli vozači kamiona
Nesrećnim putnicima koje je hrvatska granična policija tokom dana izbacivala iz autobusa sa stranim registarskim oznakama, i to samo zato što imaju srpske pasoše, prvi u pomoć pritrčali su vozači kamiona.
– Dvojicu Beograđana su u četvrtak isterali iz autobusa sa stranim tablicama na putu za Sloveniju i Italiju. Ostali su bukvalno sa prtljagom u carinskoj međuzoni i ja sam ih odvezao do Sremske Mitrovice gde ih je prihvatila dalje naša policija – objašnjava Milan Petrić, jedan u nizu kamiondžija koji su od nedelje u ponoć zaglavljeni na graničnom prelazu Batrovci.
Petrić ističe da bukvalno preko hrvatske granice “ne može da prođe ništa što je srpsko”. M.T.

(Blic)