ISTORIJSKI USPEH LEKARA SA VMA! Plakali smo od sreće: Priča o herojskom podvigu lekara i jednoj Aleksandri koja je opet dobila šansu da ćerki kaže VOLIM TE

lekari

Foto: privatna arhiva

Aleksandra Jevtić (47) iz Trstenika, kojoj su pre samo deset dana hirurzi VMA odstranili tumor težak 25 kilograma, nije više priključena na respirator i samostalno diše, a od subote može i normalno da se hrani, saznaje “Blic”.

Ova žena heroj, nakon desetodnevne borbe protkane užasnim bolovima, jakim lekovima i konstantnim strahom od toga šta sutra dolazi, petak će slaviti kao dan kada je ponovo udahnula život – i to svojim plućima. Pored samostalnog disanja, Aleksandra je u subotu i sa tečne hrane prešla na čvrstu, a doktori su više nego zadovoljni njenim oporavkom.

Kako saznajemo, Aleksandrino stanje se poboljšava i postoji realna mogućnost da danas bude prebačena sa intenzivne nege na odeljenje.

Na operaciju je otišla optimistična, a upravo taj optimizam joj je, slažu se doktori, pomogao da izgura najkritičniji period nakon izlaska iz hirurške sale. Ako joj se stanje i dalje bude ovako poboljšavalo, sa njom će uskoro početi da rade i doktori sa fizikalne i rehabilitacione medicine.

– Aleksandra je stabilna, vitalne funkcije su u redu. Potpuno je svesna, a postoperativni tok prolazi čak sa manje komplikacija nego što smo očekivali. Ima upalu levog pluća koja je, uz adekvatnu terapiju, u fazi sanacije – rekao je za “Blic” prof. dr Bratislav Trifunović, koji je bio na čelu tima hirurga VMA koji su izveli ovu komplikovanu operaciju.

SUKOB MAJKE I NAČELNICE UŽIVO U JUTARNJEM PROGRAMU: Evo šta su poručile jedna drugoj! (VIDEO)

Čim je u prvim danima oporavka došla sebi u potpunosti, Aleksandra je bila presrećna što konačno može da spava ležeći. Ranije, ogromni tumor joj nije dozvoljavao da legne, te je nesrećna žena dane i noći provodila u sedećem položaju.

U domu porodice Jevtić i dalje oprezno pričaju o sreći.

– I dalje smo uzbuđeni, malopre su nam javili da Aleksandra samostalno diše. Ova vest bi trebalo da znači neki novi početak života… Juče joj je ćerka Milica bila u poseti, poslala nam je na papiriću poruku koja nas je sve podigla u nebesa i naterala nam suze na oči… Napisala je na papiru da nas voli sve – s osmehom priča za “Blic” Aleksandrina sestra Katarina Petrović.

Juče je u intenzivnoj nezi Vojnomedicinske akademije preovladala radost – nakon što je i sama shvatila da bez problema samostalno diše, Aleksandra se zahvaljivala, bila je vesela, optimistična, vesela, motivisana.

– Veliko zalaganje osoblja hirurške intenzivne nege na čelu sa dr Željkom Đurićem i dr Anom Popadić i njihovog celokupnog tima vodi ka ozdravljenju. Svakodnevno se svi detaljno konsultujemo oko opcija koje su najbolje za Aleksandru. Ekipa plastičnih hirurga sa dr Jasminom Ivić na čelu svakodnevno je previjaju u sterilnim uslovima, tako da trud i zalaganje zasad daju i više nego dobre rezultate – kaže prof. Trifunović.

Podsetimo, pred slučajem Aleksandre Jevtić (47) iz Trstenika, koja se sedam godina leči od jednog tipa sarkoma, malignog tumora, koji joj je zahvatio čitav abdomen i u nešto manjoj meri grudni koš, uzmakli su mnogi. A posećivala je klinike od Srbije, Nemačke, preko Amerike, Italije i Austrije. No, niko nije uspeo da joj pomogne.

Stravične slike tumora od 25 kilograma

Foto: Privatna arhiva

Nešto više od šest sati bilo je potrebno abdominalnim, grudnim, plastičnim, vaskularnim hirurzima i anesteziolozima Vojnomedicinske akademije da uspešno odstrane tumor. Iako se za sarkom hirurgija smatra najefikasnijom metodom lečenja, već dovoljno rizičan operativni zahvat uklanjanja tumora tolikih dimenzija dodatno je komplikovalo prisustvo velikih krvnih sudova, rebara, kao i abdominalnih organa.

DEVOJKA (18) POGINULA POSLE PROSLAVE ROĐENDANA: Razvozila društvo nakon žurke, pa udarila u BETONSKI STUB (FOTO)

Tumor bio pred pucanjem

O tome koliko je ovaj poduhvat komplikovan, govori i činjenica da je tokom operacije Aleksandra dobila 11 doza krvi, osam doza krvne plazme, šest doza albumina (protein krvne plazme) i čak 20 doza krioprecipitata plazme. Da se hirurzi VMA nisu odvažili na ovaj nesvakidašnji poduhvat, Aleksandrin život bio bi doveden u pitanje – tumor je bio pred pucanjem, na njemu su se pojavile otvorene rane, a jedan deo sarkoma priklještio joj je nerv, te je vreme pred operaciju provela u invalidskim kolicima.

(Dnevne.rs/Izvor: Andriana Janković, Blic.rs)