ISPRAĆAO SINA NA EKSKURZIJU: Čekalo ga NEPRIJATNO IZNENAĐENJE, kada su stigli do škole (INFO)

Valjevo

Foto: privatna arhiva

Živan Milivojević iz Stava kod Valjeva uplatio je svom detetu 2. razreda Osnovne škole “Ilija Birčanin” iz pomenutog mesta ekskurziju koja je planirana za 27. maj ove godine, ali kada je došao da isprati svoje dete dočekalo ga je neprijatno iznenađenje.

– Uplatio sam po ceni kao i sva druga deca. U 7 časova sam dete odvezao do škole gde je trebalo da ih preuzme autobus. Ipak, pola sata nakon našeg dolaska stigao je autobus a za njim i klasičan, beli kombi, jer se ispostavilo da u autobusu nema dovoljno mesta za 6 učenika i dve učiteljice, te je moje dete smešteno u taj kombi sa još petoro dece uzrasta do četvrtog razreda i sa 2 učiteljice – priča nam Živan vidno iznerviran.

On za SrbijuDanas.com kaže da, pre svega, kombi vozilo nije imalo na sebi potrebna obeležja neophodna za vozila koja vrše prevoz dece, niti ime firme za koju isti radi i čije je vlasništvo, kao ni sve ostalo što je bilo potrebno uraditi oko vozila za prevoz dece: tehnički pregled, alko test…

[adsenseyu1]

– A kako bi se sve ovo moglo i uraditi kad je istim vozilom i na taj način strogo zabranjen prevoz učenika na ekskurzije – pita se otac deteta, dodajući da je pored ovoga učinjena je ogromna nepravda i diskriminacija među decom.

– Dok su se jedni vozili luksusznim, klimatizovanim autobusem drugi su za njima išli kao zadnja beda, kombijem, gde su im i životi bili stavljeni u opasnost na način na koji je isti prevozio učenike relacijom dugom preko 200 kilometra.

DAME, ZNATE LI ZA OVAJ ZAKON? Ako vam MUŽ ne da novac za ličnu higijenu ili vam da 200 dinara da skuvate ručak – zbog toga može U ZATVOR! (INFO)

Deca iz autobusa su se smejala na račun ovih što su išli kombijem, pa je moj sin sa punim pravom mene pitao: “Tata jesi ti meni uplatio ekskurziju da se vozim autobusom ili onim bednim kombijem?” – priča naš sagovornik.

Sve ovo Živan Milivojević je pismeno prijavio direktoru škole, školskom odboru, Školskoj upravi Valjeva, Republičkom prosvetnom inspektoru iz Valjeva, organizaciji za zaštitu dece, Ministarstvu i mnogima drugim za koje smatra da su nadležni i zatražio da se sankcionišu svi odgovorni.

– Jedini odgovor sam dobio od organizacije za zaštitu deteta, da je moja prijava zavedena pod određenim brojem i da će oni sve ispitati. Školska uprava me obavestila da moj dopis nije u njihovoj nadležnosti i da je isti prosledila Republičkom prosvetnom inspektoru.

[adsenseyu1]

Otac dečaka napominje da se nakon samo 3 dana od ovoga događaja u istoj školi se desio novi problem.

– U noći 30. maja na 31-i NN lica su ušla u prostorije škole, preturali po učionicama, po stvarima učenika i tom prilikom došli do dnevnika sa ocenama i iste upisivali tako što su nekom upisali veće ocene, a nekm manje od onih koje su učenici imali. Umesto da se slučaj odmah prijavi policiji deci je rečeno da je prijavljeno i da će policija doći u ponedeljak, što po meni nije istina. jer isti ti koji su nasilno ušli mogli su postaviti i bombe i bilo šta drugo što bi moglo ugroziti živote dece i policija bi po takvoj prijavi došla odmah a ne nakon sedam dana, što mi je potvrdio i jedan prijatelj policajac koji mi je rekao da se po prijavi odmah izlazi na teren, posebno ako su u pitanju deca ne “časi se časa” – kaže Živan.

POTREBNI SEZONSKI RADNICI, DNEVNICA I DO 3.300 DINARA: Počinje se za 7 dana, evo i detalja (INFO)

Kako kaže, ovo je slika trenutnog stanja u našim školama gde nadležni ne žele da sankcionišu odgovorne u ovakvim okolnostima gde su čak i životi dece stavljeni u opasnost.

– Da li su nam potrebne ovakve škole? Ozbiljno razmatram kakve mere da preduzmem posle svega ovoga kad nadležni očigledno to ne žele? – završava Živan Milivojević, otac učenika 2. razreda.

 

 

NEVIĐENI BLAM NA RTS-u: Voditeljka nije znala da je UKLJUČENA U PROGRAM, izletelo joj… (VIDEO)

Pozvali smo OŠ “Ilija Birčanin” iz Stave, gde nam je direktorka Marijana Pavlović rekla da je i kombi prevozno sredstvo koje može da prevozi učenike, kao i autobus.

– Pošto mi nemamo dovoljno učenika za dva autobusa, bio je jedan autobus i jedan kombi. U njemu su bile dve učiteljice. Jedna je vodila na ekskurziju 4 đaka, a druga je vodila dva učenika. Tako da su one bile sa decom koja su bila potpuno bezbedna – izjavila je direktorka.

[adsenseyu4]

Na pitanje da li su unapred obavestili roditelje da nema mesta u autobusu i da će doći kombi, direktoraka je odgovorila da nisu, jer u odnosu na broj dece zavisi koliko će autobusa doći, te da su oni prevozniku rekli broj dece i u odnosu na to oni su nam poslali prevozna sredstva.

– Poslali su kombi, ali nikakvog problema nije bilo. Učiteljice su bile zadovoljne i prevozom, vozačem i bezbednošću učenika, koji se nisu razdvajali od svoje učiteljice. I dete od tog pomenutoog roditelja je bilo sa svojom učiteljicom, tako da ne vidim problem -kaže direktorka.

Napomenuli smo da je takođe problem i u tome što su se deca odvojila od ostalih, direktorka je rekla da i u gradskim školama deca idu razdvojena u dva autobusa. Na našu konstatciju da nije isto kada su podeljena da autobusa i kada su odvojena dva deteta, direktorka je rekla da su ta dva deteta zajedno u razredu i bila su sa svojom učiteljicom, te da ne vidi problem.

U vezi sa drugim slučajem, da su NN lica ušla u prostorije škole i prepravljale ocene direktorka nam je rekla da se taj slučaj se upravo vodi, i da je poslat odgovor Školskoj upravi i Beogradu, te da,  pošto je slučaj u toku, ne može da govori o tome.

(Dnevne.rs/Izvor:Ivana Marinković,Srbijadanas.com)

[adsenseyu2]