ISPOVEST VASPITAČICE IZ BEOGRADSKOG VRTIĆA: Plate su nam male, grupe velike, a roditeljske frustracije još veće

vrtić

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

One svakodnevno čuvaju našu decu, uče ih da vežu pertle, da se sami obrišu i da se ne svađaju sa drugarima. Bore se sa roditeljskim frustracijama, pokušavaju da uklope u sredinu decu sa posebnim potrebama, a na rekreativnim nastavama same brinu o 20-ak dece. One su vaspitačice u vrtićima i jedna od njih ima poruku za sve nas.

Dragana M. (41), vaspitačica je u jednom beogradskom vrtiću i smatra, pre svega, da ona i njene kolege zaslužuju više – ako ništa drugo, veće plate i manji broj dece u grupi.

– Roditelji leče svoje frustracije u vrtiću jer im je to dozvoljeno, omalovažavajući na taj način položaj vaspitača i nastavnika. U novinama smo samo kad se desi nešto loše, a niko nas ne vidi sve ono vreme kada se trudimo i brinemo o deci, a nekad smo i jedini koji deci pokazuju ljubav – objašnjava ona.

OGLASIO SE DUŠKO TOŠIĆ: Evo šta je rekao posle izostanka protiv Brazila!

Dragana ističe da je izvor svih njihovih problema to kako je sistem postavljen. A naravno, uzgred se spominje i visina plate.

– Moja plata sa fakultetom koji su mi priznali je oko 58.000 dinara. Nekim koleginicama nisu priznali fakultet zbog uredbe. Ranije je najviši stepen obrazovanja bila viša škola u trajanju od dve godine, da bi 2005. prerasla u fakultet na Učiteljskom, a osnovali su i strukovne studije u trajanju od tri godine, pa sad se ne zna ko je šta. Vaspitači sa višom školom imaju platu do 50.000 dinara u zavisnosti od staža – kaže sagovornica Telegrafa.

Ona objašnjava da se u grupi radi šest sati, a da se preostala dva sata računa rad sa roditeljima, seminari, pripreme za rad.

– Moji sad pune šest godina, budući predškolci. Ja ih nemam previše, 24-oro uz dete sa smetnjama u razvoju. Biće ih 26 od septembra. Ali u drugim vrtićima imaju grupe i po 30 i više. Dzaba nam treći vaspitač kad se deca nemaju gde izdvojiti i raditi sa podeljenim brojem.

ZBOG BUDUĆNOSTI DECE MORAJU DA BEŽE IZ SARAJEVA: Ivana je Srpkinja, a Senad je Bošnjak, MEŠOVITA VEZA koja nema PERSPEKTIVU u Bosni

A za svaki uzrast postoji normativ. Za mlađe, do tri godine, normativ je 20-oro dece. Za četiri god je 24-oro kao i za pet godina. Za predškolce je 26.

– Trebalo bi da se smanji normativ dece po grupama i tako bi se zaposlili mladi vaspitači. Naravno, to onda zahteva i još objekata.

Vaspitačice smatraju da su potplaćene, Foto-ilustracija: Pixabay

O beneficiranom radnom stažu kaže da samo mašta.

 Posao je postao previše stresan. Roditeljima je sve dozvoljeno i uvek su u pravu, a vaspitači su postali niža vrsta radnika – kaže Dragana.

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs)