ISPOVEST JEDINE ŽENE DRVOSEČE U ZAPADNOJ SRBIJI: Ustanem ujutru, spakujem testeru i krećem!

testera

Foto: Printscreen Youtube

Stanica Aćimović iz Šljivove kod Krupnja jedan od najtežih fizičkih poslova obavlja već dvadest pet godina, i radiće ga, kako kaže, sve dok je zdravlje služi. Ona je jedina žena drvoseča u Zapadnoj Srbiji, a verovatno i šire.

Nema tog posla koji Stanica ne ume da uradi. Od obaveza kao domaćice i majke, do vožnje, popravke traktora i seče drva u šumi motornom testerom.

Njen radni dan počinje u pet i traje sve dok sunce ne zađe, ili je ne izda snaga, a ovo drugo, kaže, retko se dešava.

„Ustanem ujutru, popijemo kafu, doručkujemo. Spremimo doručak ja ili svekrva nebitno, ona ostaje kod kuće, muž i ja krećemo u šumu, pakujemo stvari, testeru, cepač, prikolicu i krećemo“, priča Stanica Aćimović.

“BOMBARDOVALI STE SRBIJU, NEMA ŠANSE DA NOSIM TAJ CVET”: Haos u svlačionici Mančestera, Matić hteo da napusti klub (FOTO)

Kao majka troje dece Stanica je pre više od dve decenije u šumu krenula kako bi suprugu pomogla da zarade za bolji život. Bio je to, kaže, isključivo njen izbor.

„Ona radi sa motornom testerom i sa traktorom sve one poslove u šumi koje i ja radim“, kaže suprug Milovan Aćimović i naglašava da su Stanica i on dobar tim koji u dogovoru obavlja zajedničke poslove.

Iako Stanica i njen suprug imaju 13 hektara zemlje, stoku, a uzgajaju i malinu, posao u šumi im je jedan od glavnih izvora prihoda. Tako je, kaže, kad živite na selu gde samo uz težak rad može da se opstane.

SIN INSPEKTORA PUCAO MAJCI U OKO: Pre godinu dana izbo mladića, sada umalo ubio ženu (INFO)

„U životu mi ništa nije teško, i nema posla koji ne mogu da uradim i ne bojim se nijednog od kućevnih poslova, pa do šume, do njive, meni ništa u životu nije teško“, naglasila je Stanica, jedina žena drvoseča Zapadne Srbije.

U šumu po drva Stanica će, kaže, odlaziti sve dok ne zaradi dovoljno da zameni traktor star četrdeset godina. Tek tada će sa mirom moći da posao prepusti sinu koji želi da ostane na selu i porodičnom imanju.

(Dnevne.rs/Izvor: Kurir.rs)