Hrvatska je upravo dobila ŠAMAR ZBOG USTAŠTVA. Na listi NAJGORIH U EU sada je i zvanično u vrhu (FOTO)

zastava

FOTO: TIHOMIR JANJIČEK / FACEBOOK/printskrin/ Blic

U novom izveštaju istraživača sa univerziteta Jejl i Grinel koji govori o načinu na koji se države EU bave nasleđem holokausta kaže se da Hrvatska ima jedan od najgorih problema sa istorijskim revizionizmom i umanjivanjem zločina počinjenih u Drugom svetskom ratu.

Izveštaj o reviziji holokausta, u kome se govori o načinu na koji se pojedine države Evropske unije bave nasleđem zločina iz Drugog svetskog rata, objavljen je u petak, a Hrvatska se pominje kao jedna od najproblematičnijih zemalja u Evropi kada je istorijski revizionizam u pitanju.

U izveštaju, koji je objavljen u okviru projekta “Sećanje na holokaust” i koji se temelji na radu istraživača sa univerziteta Jejl i Grinel, kaže se da je revizionizam holokausta najgori kada su u pitanju nove članice EU u srednjoj Evropi – Hrvatska, Mađarska, Litvanija, Poljska.

“NAGOVARAM AUSTRALIJANCE DA GA VIŠE NE ZOVU” Najbolji u Melburnu poslao skandaloznu poruku: Đokoviću, ostavi moj rekord na miru! (VIDEO)

– Sećanje na holokaust u Hrvatskoj je problematično – navodi se u izveštaju, pri čemu se ukazuje na kontinuiranu upotrebu ustaškog pozdrava, na nejasan stav hrvatske vlade i katoličke crkve prema nasleđu holokausta u ovoj zemlji, kontroverze oko logora Jasenovac i objavljivanje knjiga koje umanjuju broj žrtava u ovom logoru.

ustastvo

FOTO: WIKIPEDIA / WIKIPEDIA

– Mala je restitucija jevrejskoj zajednici. Ne postoje muzeji holokausta. Hrvatska pati od nedostatka konsenzusa o glavnom ratnom koncentracionom logoru u Jasenovcu. U protekle tri godine jevrejska, srpska i romska zajednica bojkotovale su zvaničnu komemoraciju u Jasenovcu – kaže se u izveštaju.

Ipak, u njemu se navodi da „ne idu svi iz centralne Evrope u pogrešnom smeru”, navodeći Rumuniju kao pozitivan primer.

– Pod vođstvom osobe koja je rođena u Rumuniji i koja je preživela holokaust, koja je dobitnik Nobelove nagrade, Elija Vizela, (rumunska) vlada je ovlastila nezavisnu komisiju. Ona je otkrila i objavila činjenicu da je najmanje 280.000 rumunskih Jevreja zajedno sa drugim grupama bilo masakrirano u rumunskim logorima smrti (tokom Drugog svetskog rata) – navodi se u izveštaju.

U njemu se pozivaju “zemlje sa problematičnom prošlošću kao što su Hrvatska, Bugarska, Poljska i druge” da slede primer Rumunije i da osnuju slične nezavisne komisije, koje bi proučile njihovu istoriju holokausta, piše Balkaninsight.

ustase

FOTO: MUZEJ REVOLUCIJE NARODNOSTI JUGOSLAVIJE / WIKIPEDIA

Autori izveštaja potenciraju da su želeli “da podrže one zemlje koje preduzimaju snažne akcije za borbu protiv revizionizma holokausta i upru prstom u one koje moraju učiniti mnogo više kako bi se pomirile sa svojom prošlošću”.

UNUKA JOSIPA BROZA BEZ DLAKE NA JEZIKU: Mom dedi Titu niko nije ni do kolena!

Nakon što su u Drugom svetskom ratu sile Osovine napale Jugoslaviju, ustaški pokret je 10. aprila 1941. proglasio Nezavisnu Državu Hrvatsku, NDH. Ustaše se, uglavnom po uzoru na nemački SS, primenjivale nacističke rasne zakone, ciljajući i ubijajući Jevreje, Srbe, Rome i antifašiste.

Prema podacima Spomen-područja Jasenovac, ustaše su u logoru između 1941. i 1945. godine ubile preko 83.000 Srba, Jevreja, Roma i antifašista.

(Dnevne.rs /Blic /Izvor:  BIRN)