HRVATSKA BLOKIRALA SRBIJU: Stop na putu ka EU!

Hrvatska

Foto: Pixabay

Hrvatska je blokirala Srbiju na putu ka EU jer ne sprovodi reforme u pravosuđu, piše Večernji list.

Oni navode da Hrvati nisu bili usamljeni u ovoj odluci, već su istog mišljenja bile i Francuska, Velika Britanija, Švedska i Nemačka.

Hrvatska je, kako se to službeno kaže, imala rezerve prema otvaranju još jednog poglavlja Srbije u pregovorima s Evropskom unijom.

[adsenseyu5]

Pojednostavljeno, “blokirano” je otvaranje 33. poglavlja, Finansijska pitanja, jer je ocenjeno da Srbija nije postigla dovoljan napredak u području vladavine prava, suzbijanja korupcije i reforme pravosuđa, što je ključni uslov nastavka pregovaračkog procesa.

Veće EU dalo je saglasnost za otvaranje 6. poglavlja – Pravo trgovačkih društava i 30. – Spoljni odnosi u ponedeljak u Briselu. Zbog izostanka vidljivijeg napretka u 23. i 24. poglavlju, koja se odnose na vladavinu prava i temeljna prava, što je jasno iz poslednjeg izveštaja Evropske komisije, Veće nije postiglo konsenzus o otvaranju 33. poglavlja, prenosi ovaj hrvatski list.

TVRDNJE LAZANSKOG I TOME FILE: Milošević je PRODAT HAGU za višemilionsku sumu, Rusi su nam potvrdili!

List podseća da je Hrvatska bila pod pritiskom i oštrim kritikama kada je jedina blokirala Srbiju kod otvaranja poglavlja 23, 2016. godine, ali ovog puta nije jedina.

“ILI ĆEMO SE POMIRITI, ILI ĆEŠ UMRETI”: Jezivi detalji porodičnog nasilja u Kumodražu

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Espreso.rs/Izvor: Večernji.hr)

[adsenseyu2]

1 Comment on "HRVATSKA BLOKIRALA SRBIJU: Stop na putu ka EU!"

  1. miloš obradović | 14. December 2017. at 19:38 |

    “Hrvatska je blokirala Srbiju na putu ka EU jer ne sprovodi reforme u pravosuđu,”

    O da, Hrvatska može Srbiji biti sjajan primjer reformiranog pravosuđa.
    Srbija samo treba slijediti sudsku praksu hrvatskih pravosudnih tijela (suditi siromašnima-oslobađati bogate), pa će svi traženi uvjeti biti ispunjeni.

Comments are closed.