HRVATIMA se ovo neće svideti: Najstarija srpska crkva nalazi se u velikom gradu na hrvatskom primorju

Pula

Foto: printscreen/Tviter

Da li ste znali da se najstarija crkva Srpske pravoslavne crkve i jedna od najstarijih u Evropi, nalazi u Hrvatskoj?!

Da, dobro ste pročitali, u Hrvatskoj. I ne, nije ovo još jedna priča o teorijama zavera kako su Hrvatsi Srbi i slično, ovde vam predstavljamo najstariju građevinu u kojoj se ljudi mole za spas duše još od 6 veka.

Ova svetinja nalazi se u Puli i nosi ime po Svetom Nikoli, a sagrađena je, kao što smo rekli još u 6 veku, kada nije ni postojala SPC!

Pravoslavna crkva Svetog Nikole u Puli sagrađena je u drugoj polovini 6. veka, a posvećena je Velikoj Gospi.

Nakon temeljne rekonstrukcije oko 1.200. godine, dodeljena je grčkoj pravoslavnoj verskoj zajednici u Puli 1583. godine, koju su činili doseljenici s Kipra. Danas ona pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

UBISTVO ISPRED ZGRADE SUDA! Uhapšen sudski policajac, igrao se pištoljem i nenamerno upucao stranku? (INFO)

Mletačka vlast određuje da pravoslavni sveštenik može doći iz Pule u Peroj, ali samo da privatno uči mlade ljude i posećuje bolesnike i da ne sme držati obred kome bi prisustvovao puk.

U crkvi se nalazi ikonostas grčkog majstora Tomiosa Batosa iz 18. veka, vredne ikone i drugi predmeti.

U 16. i 17. veku pravoslavni obred zakonski su mogli obavljati samo grčke porodice u Puli i crnogorske u Peroju, ali isključivo u pulskoj crkvi.

U to je vreme postojala samo jedna pravoslavna župa u Istri, sv. Nikole u Puli, koju su 1588. osnovali grčki begunci, a senat ju je podredio filadelfijskome patrijarhu u Veneciji.

Prvi sveštenik bio je Fran Barbalić u knjizi “Peroj – srpsko selo u Istri”, Teofan Xenaki, koji je kasnije imenovan nadbiskupom svih pravoslavaca koji su se nalazili pod Mletačkom Republikom.

Odbivši 1658. zahtev crnogorskih kolonista za osnivanjem pravoslavne crkve u Peroju, rašporski kapetan Girolamo Priuli obavestio je senat da, osim pulske, “nema drugih pravoslavnih crkava u Istri”.

Upravo je kapetan Priuli 1657. u tzv. Perojskoj povelji zabeležio je podatke o doseljavanju Crnogoraca.

JOVANU SU IŠČUPALI SRCE U ŽUTOJ KUĆI I PRODALI GA BOGATOM NEMCU! A onda je Johan počeo da sanja pravoslavnu crkvu i plavookog dečaka! NOĆNE MORE GA PROGANJALE DOK NIJE OTIŠAO NA KOSOVO

Nakon višegodišnjih priprema, 1657. godine u Peroj je stiglo oko 15 porodica, ukupno 77 osoba: pet porodica Crnogoraca pravoslavne vere i deset porodica neutvrđene pripadnosti, verovatno katolika Hrvata.

Crnogorce je dopratio pravoslavni sveštenik cetinske eparhije Mihajlo Ljubotina, a ostale Miho Brajković. Oko toga nastala je najzapadnija crnogorska enklava u Mletačkoj Republici, a danas jedina u Hrvatskoj.

   

(Dnevne.rs/Izvor: espreso.rs)