HRVAT USRED ZADRA ZATEKAO GRAFIT “UBI SRBINA” I REŠIO DA NEĆE TO DA GLEDA: Dodao je samo jedno slovo i pretvorio govor mržnje u govor ljubavi (FOTO)

zgrada

Foto: Printscreen/ Facebook/ Jure Zubčić

Mladi Zadranin Jure Zubčić odlučio je da neće da trpi govor mržnje u svom gradu i odlučio je da nešto i preduzme.

Kada je na zidu zgrade ugledao grafit “Ubi Srbina”, odlučio je jednostavnom intervencijom, dodavši slovo “Lj” pretvoriti govor mržnje u govor ljubavi.

“Ne trpim govor mržnje i zato sam sinoć ispravio grafit. Puno je lpše gledati poruke ljubavi, nego poruke mržnje ili kako bi to Zadrani rekli – mosa bavlju”, napisao je u objavi na svom Fejsbuk profilu, na kom je objavio i fotke svoje građanske “intervencije”. “Primetio sam grafit pre dva dana i sinoć sam odlučio da ga ispravim. Naravno, u prilog mi je išla očigledna nepismenost autora grafita pa je posao bio lagan.

Nažalost, u Hrvatskoj je sve raširenija pojava govora mržnje. Jedan od uzroka toga je što se i neki političari često u javnim istupima služe govorom mržnje.

Otpor ksenofobiji i nacionalizmu nije samo potreba, već i građanska dužnost. Nije tu bilo puno razmišljanja da li treba nešto da napravim sa grafitom, već samo razmišljanje šta tačno da napravim.

“VEOMA SAM IZNENAĐEN, MORAM DA JAVIM ŽENI”: Saško Bogeski je danas pravosnažno oslobođen za ubistvo provalnika u samoodbrani (INFO)

Svi mi, odgovorni građani, treba da pruže tu vrstu otpora, svatko u svom susedstvu.

Dužni smo da pošaljemo poruku da pozivi na ubijanje nisu prihvatljivi nikad i nigde”, rekao je Jure.

(Dnevne.rs /Kurir.rs/ Zadarski.slobodnadalmacija.hr)