HOĆE DA JE PRISVOJE: Ivanu Španović proglasili Hrvaticom! (FOTO)

atleticarka

Foto: Novosti

Na zvaničnom sajtu Svetske atletske federacije u izveštaju kvalifikacija u skoku u dalj navodi se da je Ivana Španović oborila hrvatski nacionalni rekord

DVE bronze i dva finala su najveći uspeh srpske atletike na planetarnim šampionatima! Tatjana Jelača u nedelju nije uspela da premaši rezultat iz kvalifikacija bacanja koplja, kada je oborila državni rekord (62,68), a najbolji hitac u finalu ostvarila je u trećoj seriji – 60,81.

Ipak, deveto mesto mlade nade, kao i deseto Kolašinca u bacanju kugle, odnosno 14. Dudaša u desetoboju, uz nacionalni rekord, predstavljaju šlag na tortu koju su u Moskvi bronzama umesili Ivana Španović i Emir Bekrić.
[adsenseyu5]

Nikada u istoriji naša zemlja nije osvojila medalje na prvenstvima sveta u atletici, a onda su odjednom stigle dve. Uz to, odličja iz Moskve su doneli članovi talentovane generacija koja će tek praviti sjajne rezultate na velikim takmičenjima. Španovićeva ima tek 23 godine, Bekrić je godinu dana mlađi. Nekadašnja juniorska prvakinja Evrope Tatjana Jelača je, takođe, 1990. godište, dok Mihail Dudaš u novembru puni 24. 

RAZOČARALIO HODAČU PREDRAGU Filipoviću ne treba trošiti reči, jer su njegovi nastupi na svim šampionatima potpuno zanemarljivi. Ovoga puta je odustao već na 18. od 50 kilometara zbog toga što mu je pukao đon na patici?! Razočarala je Dragana Tomašević, koja je u kvalifikacijama bacanja diska osvojila 14. mesto i ostvarila rezultat 58,79, mnogo slabiji od njenog državnog rekorda 63,63.

Na Amelu Terzić (20) tek treba obratiti pažnju. U debitantskom nastupu na SP bila je poslednja na 1.500 metara(4.27,89), ali talentovana atletičarka Novog Pazara može daleko bolje. Prethodne četiri godine je sejala strah u svom uzrastu, osvojivši čak deset medalja na najvećim takmičenjima, od čega je pet bilo zlatne boje.

U najbolje godine za bacače kugle ulazi i Asmir Kolašinac, koji je na Svetskom prvenstvu podbacio, ali je uspeo barem da se plasira u finale. Dvoranski šampion Evrope osvojio je deseto mesto sa 19,96, a u kvalifikacijama je bio tek nešto bolji – 20,07.

[adsenseyu1] 

ČETIRI REKORDA

ČETVORO od osmoro naših učesnika je na Svetskom prvenstvu obaralo nacionale rekorde! Najpre je Ivana Španović osvojila bronzu rezultatom 6,82, koji je za četiri centimetra bio bolji od prethodnog, iz 2010. godine.

Nekoliko minuta kasnije, Mihail Dudaš je osvojio 14. mesto u desetoboju sa 8.275 bodova, a prethodni rekord je, takođe, postavio na planetarnom šampionatu, pre dve godine u Daeguu (8.256).

Emir Bekrić je do bronze dva puta trčao bolje nego ikad, prvo u polufinalu 48,36, a onda i u finalu 48,05, dok je Jelača bila rekordna u kvalifikacijama – 62,68.

(Telegraf.rs)