HARIS, HALID I MIROSLAV SE OBOGATILI NA NJEGOVIM PESMAMA, A ON UMRO OD GLADI! Pevači ga zaboravili, a spomenik mu digao bijeljinski kamenorezac!

kompozitor

Foto: printscreen/Fejsbuk

Sarajlija Željko Subotić bio je jedan od najvećih tekstopisaca i kompozitora narodne i pop muzike na prostoru bivše Jugoslavije, a preminuo je u Bijeljini 13. januara 2013. godine u 60. godini nakon duge bolesti, u totalnoj bedi, napušten i zaboravljen od svih.

Tokom svoje autorske karijere napisao je Željko nekoliko desetina hitova, među kojima su “I tebe sam sit kafano” za Harisa Džinovića, “Mene je učilo vrijeme” za Halida Muslimovića, “Kad me jednom za te ne bude” za Kemala Montena, “Prošlost moja” za Miroslava Ilića, “Tamno nebo nad Beogradom” za Željka Samardžića.

Pisao je i pjesme i za Tomu Zdravkovića, Nedu Ukraden, Mitra Mirića, Fadila Toskića, Vesnu Zmijanac i mnoge druge pevače sa prostora bivše Jugoslavije.

Željko je rođen u Sarajevu, a početkom rata je izbegao u Čačak, a nakon toga u Bijeljinu. Živio je više nego skromno, zaboravljen od prijatelja sa estrade, kao usamljeni boem, jer nije imao porodicu.

AUTOMOBIL SA ZAGREBAČKOM REGISTRACIJOM PARKIRAN U BEOGRADU: Svi gledaju šta piše na zadnjem staklu i NE VERUJU (FOTO

“Umro je bukvalno od gladi i iznemoglosti. Nikada nikoga nije želeo da opterećuje. Živio je u jednoj straćari, a zbog teških uslova života je i oboleo. Žalosno je što su asocijacije muzičkih umetnika iz Srbije i BiH potpuno zaboravile tog čoveka. Mnogi su od njegovog talenta debelo zaradili, pa i danas zarađuju na njegovim hitovima.”

“Uzmite samo pesmu “I tebe sam sit kafano”, uz koju se posljednjih 20-30 godina pravi lom u svakoj kafani na prostoru bivše Jugoslavije. On je mogao da živi kao car samo od uplate autorskih tantijema, a umro je kao poslednji bijednik. To je zaista žalosno”, kazao je tada Siniša Kajmaković.

Jedan drugi kantautor i muzičar Vasko Todić, koga je sudbina vezivala za pokojnog Subotića, jer obojica su živela u Sarajevu i obojicu je sudbina dovela u Bijeljinu, ispričao je da je njegovu tužnu sudbinu u bijeljinskom kamenorezcu Đorđu Gligoreviću, koji mu je podigao spomenik jer je na grobu ostao krst, sa dva slova.

https://www.instagram.com/p/BqDSzgiFQ27/?utm_source=ig_embed

“Vasko, podiću mu spomenik za svaku pesmu koju su svi zapevali, za svaku marku koju su zaradili na njemu, za svaku marku koju je zaslužio!”, obećao je kamenorezac Đorđe Gligorević i ispunio obećanje.

MNOGI SU ZAPLAKALI JUTROS U JUTARNJEM PROGRAMU: Nakon manje od 30 dana, pojavila se živa i zdrava, ulepšaće vam dan kad je budete videli! (VIDEO) (FOTO)

Dolazili su nakon toga neki da se zahvale, neki i da plate, ali Đorđe Gligorević to nije želio.

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Izvor: Srpskalive – semberske.com)