GRDNO SE PREVARILA: Otišla je u Nemačku u potragu za BOLJIM ŽIVOTOM, prvog dana doživela šok!

život

Foto: Printscreen/youtube

Dvadesetšestogodišnja Josipa Marković, magistar ekonomije iz Požege pre dve godine odselila je u Kronberg kod Frankfurta u Nemačkoj kao i mnogi drugi Hrvati, u nadi za boljim životom.

– Izgleda kao da je lako otići od kuće, doći u Nemačku, zaposliti se, živeti dobrim životom, ali to nije jednostavno pa čak ni onda kad imate svu podršku voljenih osoba – priznala je ona.

Otišla je za suprugom koji je već radio u Nemačkoj, a kada je došla odmah je upisala kurs nemačkog jezika, no morala je mjesecima čekati da dođe na red.

POSLE 8 PLJAČKI OD KUĆE NAPRAVIO UTVRĐENJE SA REŠETKAMA: Tomislav je nudi državi za zatvor (FOTO)

– Ne biste verovali koliko ljudi pohađa časove nemačkog jezika. To je samo znak koliko ih dolazi u zemlju – kaže ona. U međuvremenu je prihvatila posao čišćenja, a nakon pola godine poslala je molbu u firmu koja se bavi proizvodnjom prekidača i uređaja visokih napona.

– Nakon dva dana primila sam poziv za razgovor za posao. Veče pre nisam mogla zaspati, bilo me strah kao nikad životu. Moj prvi razgovor za posao i još na nemačkom jeziku. Al’, hajde, nekako sam skupila hrabrost i otišla na razgovor, shvativši kako nemam što izgubiti. Razgovor je trajao sat vremena i mislila sam da nikad neće završiti. Toliko pitanja, toliko svega – priseća se ona.

Nemačka

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Na razgovoru su je pitali zašto se sa završenim fakultetom prijavljuje na posao za rad u proizvodnji.

– Zato što moram odnekuda početi, a ne govorim dobro nemački jezik – odgovorila im je ona, a nakon toga je dobila posao.

MUŠKARCA S HIPERTENZIJOM ostavili da čeka NA HITNOM ODELJENJU: 45 minuta kasnije ga prozvali, on UMRO!

No, već prvoga dana doživela je šok. – Šef mi je rekao kako me jednostavno ne vidi u proizvodnji, već u jednom od ureda, pa sam odmah dobila uredski posao. Bila sam i sretna i prestravljena. Bez dobrog poznavanja jezika i bez radnog iskustva, dobila sam posao u Odjelu prodaje u administraciji. I evo me… Već tri meseca radim, učim jezik, upoznajem ljude, i zadovoljna sam. A porodica i prijatelji… Oni će mi, što je normalno, uvek nedostajati – ispričala je ona.

(Dnevne.rs/Espreso.rs/Izvor: Fenix-magazin)