Gradonačelnik Kraljeva: Nismo odgovorni što su mrtve bebe 3 godine stajale u zamrzivaču. Direktor bolnice: Ništa nismo mogli, nije nam radila spalionica

doktor

Foto: Promo/ Dr Predrag Terzić, Google Maps

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić tvrdi za Telegraf da Grad sve do prošle godine nije ni bio nadležan za sahranjivanje mrtve novorođenčadi. Zato, kaže, ne može da odgovori na pitanje zašto je 13 beba tri godine smrznuto stajalo u zamrzivaču bolnice.

– Tek je novim zakonskim izmenama krajem prošle godine, sahranjivanje novorođenčadi koju ne preuzmu roditelji prešlo u našu nadležnost. Mi smo odluku o načinu na koji ćemo ih sahraniti doneli 27. decembra 2018. godine – odgovara Terzić.

On odgovornost prebacuje na kraljevačku Opštu bolnicu i tvrdi da su pre zakonskih izmena oni bili dužni da sahrane mrtve bebe.

– Verujte, i mene je ova vest negativno iznenadila, i ja sam u šoku – poručuje Terzić.

MOSKVA TAJMS: “Srbija uhapsila čoveka koji je planirao da ubije Putina”

Dr Zoran Mrvić, direktor Opšte bolnice u Kraljevu, kaže da se ne radi o ukradenim bebama, već umrlim na porođaju, nad kojima je urađena autopsija i koje su upisane u sve opštinske knjige, a njihovi roditelji nisu hteli da ih preuzmu. On dodaje da su to tela beba koje su u poslednje tri godine preminule na rođenju u toj bolnici.

Bolnica u Kraljevu, Foto: Google Maps

– Mi tela preminulih beba držimo u zamrzivačima po odluci službe za patologiju. Odluka o sahranjivanju Skupštine grada Kraljeva doneta je pre tri, četiri meseca i sada je postupak formiranja komisije, koja će da izvrši to sahranjivanje – rekao je dr Mrvić.

Prema njegovim rečima, bolnica do sada nije imala mogućnost to da radi, jer im tri godine ne radi spalionica.

– Ona je montirana i čekamo saglasnost Ministarstva za zaštitu životne sredine za spaljivanje. Bebe će biti sahranjene po zakonu kada budemo formirali tu komisiju – objašnjava dr Mrvić i napominje da “to nisu nestale bebe, već prirodno umrle”.

FLOTA OD 4 IDENTIČNA AVIONA I DO POSLEDNJEG TRENUTKA SE NE ZNA U KOM SE NALAZI PREDSEDNIK RUSIJE: Evo kako izgleda Putinova LETEĆA TVRĐAVA iznutra (VIDEO)

Zamenik direktora te zdravstvene ustanove Dragan Kaljević ponovio je da bebe nisu imali gde da sahrane.

– To su mrtvorođene bebe koje još nismo sahranili, jer nemamo gde da ih sahranimo. Ništa nije pronađeno, jer to nismo ni krili. Te bebe se nalaze na patologiji kako nalažu svi propisi – navodi Kaljević.

NEVEROVATNA ŽIVOTNA PRIČA! Kako je siromašni dečak postao NOVI RUSKI CAR! (FOTO)

Objasnio je i da se radi o bebama koje roditelji nisu hteli da preuzmu i sami sahrane, što po zakonu nisu ni dužni da urade. Dodaje i da je u toku formiranje komisije koja će odlučivati o mestu gde će se mrtvorođene bebe u budućnosti sahranjivati u Kraljevu.

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor: Tanjug, Blic)