GRAĐANIMA JE STIGAO POZIV IZ BANKE: Ako ne dođete do kraja novembra, BLOKIRAĆE VAM KARTICE, evo i zbog čega!

novac

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Od građana se traži da dođu u filijalu i daju potrebne informacije radi sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma. Ukoliko to ne učine, neće moći da obavljaju transakcije sa svog računa.

Građani koji u bankama imaju otvorene tekuće račune neće moći slobodno da koriste novac koji imaju na njima ukoliko se do kraja novembra ne pojave u najbližoj filijali zbog provere njihovih ličnih podataka radi sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

To znači da ukoliko klijent blagovremeno ne obavesti banku da li je u bilo kakvoj poslovnoj vezi ili srodstvu s nekim funkcionerom, kao i da li sam obavlja neku funkciju, neće moći da obavlja transakcije sa svog računa, odnosno neće karticom moći da plaća namirnice u prodavnici, gorivo na pumpi, račune u pošti ili od kuće elektronskim putem, niti da kupuje robu preko interneta.

BRUTALAN ODGOVOR STOJKOVIĆU IZ ZVEZDE: Ovakvo ponašanje zahteva hitno lecenje, ovo je za psihijatriju

Naime, mesec posle prvog obaveštenja banaka svojim klijentima o usklađivanju poslovanja s opštim uslovima poslovanja, banke u Srbiji od njih traže da lično dođu u banku kako bi se ažurirali podaci koje banka ima o njima.

– Obaveštavamo vas da je banka, u skladu sa važećom zakonskom regulativom, u obavezi da sprovodi redovno ažuriranje podataka o svojim klijentima. U skladu s tim, molimo vas da najkasnije do 30. novembra posetite najbližu filijalu banke radi ažuriranja vaših podataka. Ukoliko do naznačenog roka ne bude izvršeno ažuriranje podataka, bićemo prinuđeni da, u skladu sa članom 7 Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, obustavimo dalje obavljanje transakcija po računima koje posedujete u banci – piše u dopisu jedne banke klijentu.

SINIŠA MALI: Penzije u Srbiji biće sve veće i veće

Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijenata Efektiva kaže da ovo znači da će klijentima koji se ne jave u banku da ažuriraju podatke biti onemogućene sve transakcije s računa.

– Biće im ukinute sve transakcije preko tog računa, a biće im onemogućeno elektronsko plaćanje ako imaju e-banking. Plata će moći da im legne na račun, jer to ne zavisi od volje vlasnika računa zato što im platu uplaćuje poslodavac. A ako vlasnik računa hoće da koristi tu platu, moraće da ode u banku i da lično podigne novac, a tada će i ažurirati podatke – kaže Gavrilović i dodaje da banke moraju tako da postupaju ako tako zahtevaju propisi.

(Dnevne.rs/Izvor: Kurir.rs)