GIMNAZIJALKI IZ LJUBOVIJE NIKO NIJE VEROVAO: Otkrila UŽASNU ISTINU O ŽENAMA U Srbiji

dete

Foto: Printscreen/privatna arhiva

Vuku Karadžiću dugujemo savremeni maternji jezik, ali kada su u pitanju narodne poslovice o ženama koje je objavio, više predrasuda i ženomrza na jednom mestu – nema!

Do tog zaključka je došla i Milica Pešić, gimnazijalka iz Ljubovije, koja je u Istraživačkoj stanici Petnica ovog leta istraživala stereotipe o ženama u poslovicama iz zbirke Vuka Karadžića. Početna pretpostavka da žena u poslovicama nastalim pre par vekova neće biti opisana u najboljem svetlu, nažalost, pokazala se kao apsolutno tačna.

[adsenseyu5]

Istina je da su u Srbiji odvajkada žene smatrane zlim, džangrizavim, glupim, nepouzdanim…

– Najviše me je zapanjilo to što je većina poslovica veoma nepovoljna i negativna po žene. Najbolji primer se može videti u poslovici “Srećnome žene umiru, a nesrećnome kobile crkavaju”, kao i u onoj “Dva puta je čovek u svome vijeku veseo: prvo kad se ženi, a drugo kad ženu ukopa”. Ove dve su me najviše iznervirale i razočarale. Neke od zanimljivijih i smešnijih su “Žena je kao mačka” ili “Ko za ženu nije, toga žena bije” – priča Milica za “Blic”.

Postoji, međutim, i druga strana medalje, a to je da se o ženi, ali isključivo kada je u ulozi domaćice i majke u poslovicama govori bez predrasuda. Primeri su: “Ne stoji kuća na zemlji nego na ženi”; “Majku i Bog ima”; “Majka bila, majka mila” ili “Žena je i kuća i raskuća”.

LETOVANJE U ALBANIJI JE JEFTINO: A kada čuju SRPSKI jezik…

– Najčešći i po mom mišljenju najneprikladniji stereotip koji sam otkrila u narodnim poslovicama jeste da je žena zla. Dovoljan je primer poslovica: “Ne pričaj kao zla žena”, a smatram strašnim i krajnje prezriv odnos prema ženama u poslovicama kao što je “Ženu i izderanu krpu lako je steći” – navodi Milica.

Dok je drevne poslovice čitala svojim vršnjacima, kako kaže, njihove reakcije su bile identične.

OTADŽBINA JOJ JE U SRCU: Ceca na koncertu u Sloveniji pokazala koliki je PATRIOTA (FOTO) (VIDEO)

– Niko nije verovao da se stvarno tako odnosilo prema ženama, da je nivo mržnje i nepoštovanja bio toliki. Kada su moje drugarice čule poslovicu “Ko ženi jedno veselje, ko udava dva”, nismo bile sigurne šta su hteli da kažu – da li su srećni što se udaje i dolazi u kuću muža ili su roditelji ženskog deteta dvaput veseliji što ide iz kuće. Prosto, ima poslovica koje nisu fer poput one “Lijepe kolo vode, a ružne kuću kuće”. Srećne smo što ne živimo u tom vremenu – zaključuje Milica.

[adsenseyu1]

Prezentacija “Stereotipa o ženama u narodnim poslovicama” Milicu u Petnici očekuje do kraja godine na tradicionalnoj konferenciji “Korak u nauku”, kada mladi Petničari pokazuju rezultate svojih prvih naučnih projekata. Milica kaže da se, što se tiče nastavka školovanja, i dalje dvoumi između psihologije i veterine. Ali je sigurna da je ovim istraživanjem pokazala da nije tačna sledeća poslovica: “U žene je duga kosa, a kratka pamet!”.

TRI NAJINTELIGENTNIJA HOROSKOPSKA ZNAKA

A šta kažu muškarci?

A šta na Miličin rad kažu današnji muškarci, pitamo je.

– U mom najbližem okruženju ne misle tako, ali je sigurno da ima onih koji dele takvo mišljenje. Da nije tako, ne bi sigurne kuće bile toliko potrebne. Kod Srba je još muško dete znak muškog uspeha – smatra ona.

OBUKLI I SPREMILI IVANKU ZA SAHRANU: Kada su pomerili poklopac kovčega, svu su se zaledili od šoka!

(Dnevne.rs/Izvor: predrag Vujanac,Blic.rs)

[adsenseyu4]

1 Comment on "GIMNAZIJALKI IZ LJUBOVIJE NIKO NIJE VEROVAO: Otkrila UŽASNU ISTINU O ŽENAMA U Srbiji"

  1. A da nisi malo preterala u osudi V.Karadžića,gde je Cvijić,Adler…
    Mora da si se opekla žestoko
    ili latentni feminizam?!
    Te i sve poslovice je narod iz iskustva ‘ smislio ‘ a ne iz mržnje

Comments are closed.