GDE DA SE SKLONITE KAD ZAGRMI: Munje najviše udaraju leti, u 84 odsto slučajeva žrtve su MUŠKARCI

nevreme

Foto ilustracija: Dnevne.rs /pixabay

Vest da je u Podstrani u Hrvatskoj 25-godišnji mladić izgubio život od udara munje dok je uživao u čarima mora, potresla je region. Reč je o magistru farmacije iz Sarajeva, zaposlenom u međunarodnoj kompanij, navijaču sarajevskog Željezničara, ukratko o mladiću pred kojim je bila svetla budućnost, piše Slobodna Dalmacija.

U trenutku udara munje, mladić je sa devojkom bezbrižno sedeo u plićaku. Ona, srećom, nije stradala. Odmah je počela da ga izvlači iz mora, međutim mladiću nije bilo spasa.

U Srbiji godišnje od udara groma pogine između 10 i 20 ljudi. U udaru groma u blizini Prokuplja poginula je jedna žena u sredu, a njen suprug je lakše povređen

Novinari Slobodne Dalmacije su potražili odgovor na ovo pitanje kod Slavka Vujevića, profesora na fakultetu Elektrotehnike, mašinstva i brodogradnje u Splitu.

NOVINA KOJU MNOGI ŽELJNO ISČEKUJU: Uskoro krupna promena ZAKONA O PENZIJAMA

– Kada munja udari u more, njena struja se zbog dobre provodljivosti morske vode, širi u svim smerovima. Mladić se našao na putu toj struji, dok je devojku ona zahvatila u manjoj meri. Imala je sreće, izjavio je prof. Vujević pa nastavlja:

– Jedna od osnovnih stvari u mojim predavanjima o ličnoj zaštiti od munje je da se ne smete kupati za vreme olujnog nevremena, kao ni biti u čamcu i loviti ribu. Ne smete voziti bicikl, da se vozite na kamionu. Jednostavno, ne smete stremiti iznad tla. Dobro je skloniti se u duboku šumu ili ispod dalekovoda, ali ne pod usamljeno stablo ili blizu metalnog stuba – objašnjava on.

Najopasnije pod usamljenim drvetom

Najnovija saznanja, nastavlja profesor, zbog boljeg prikupljanja informacija širom sveta pokazuju da ima puno više umrlih nego što se dosad mislilo.

Pa kolike su šanse za preživljavanje nakon udara munje?

Pravi problem u vezi sa “Dina” karticom

– Ako osoba nije doživela direktan udar u glavu ili joj struja munje nije prošla kroz srce, onda su šanse velike. Ali, mladić u Postrani je imao direktan udar munje jer je bio u vodi i struja mu je prošla kroz telo. To se po pravili u i praksi ne može preživeti – objašnjava prof. Vujević.

Udar munje u neposrednoj blizini se preživljava bez trajnih posledica.

nevreme

Foto: Dnevne.rs /pixabay

– Osoba se može onesvestiti i to na kratko. Onda ljudi na selu čine veliku glupost tako što žrtvu iznesu na kišu i zakopaju je u zemlju tvrdeći da će joj to izvući struju munje iz tela – kaže kroz smeh prof. Vujević, kojem je to u detinjstvu preživeo jedan član porodice koji je kao dete gledao kroz prozor za vreme olujnog nevremena.

Prof. Vujević upozorava da munja može udariti i dok se sprema olujno nevreme, odnosno pre nego počne padati kiša.

Postoji lična zaštita o kojoj ljudi, napominje profesor, ne vode računa. Leta su posebno opasna.

– Olujno nevreme nastaje uglavnom leti jer se zagreje tlo, vrući vazduh se diže uvis i stvaraju se olujni oblaci, dok je u zimskom razdoblju, pre ovih klimatskih promena, to bila retkost. Kod nas ima oko 40 grmljavinskih dana godišnje, u Švedskoj samo 10-ak, a u Ekvadoru oko 200.

MUHAMED JUSUFSPAHIĆ: Ja sam srpski patriota – MI SMO SRPSKI MUSLIMANI!

Gde smo najsigurniji za vreme nevremena, odgovara za kraj prof. Vujević.

– U automobilu ste relativno dobro zaštićeni, ali je opasno ako vas munja udari tokom vožnje jer tada možete od straha da sletite sa puta.

grmljavina

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Za kraj je prof. Vujević otkrio zanimljiv podatak.

– U 84 posto slučajeva žrtve udara munje su muškarci. Naime, žene su pametnije i sklone se ako nadolazi nevreme sa grmljavinom.

(Dnevne.rs/Izvor: Slobodna dalmacija)