EPIDEMIOLOZI UPOZORAVAJU DA SU SE GRAĐANI MNOGO OPUSTILI: Ako se ne uozbiljimo, ponovo nas očekuje VANREDNO STANJE?

Kisić

Foto: YoutubePrintscreen/Jutarnji Program TV HAPPY

Zamenica direktora Instituta ”Batut” dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je juče da krizni štab donosi preporuke, a da se svako ponaša u zavisnosti od lične procene rizika, dok je epidemiolog Predrag Kon poručio da će mere, koje su trenutno na nivou preporuka, ako bude potrebno, biti opet obavezne i bez vanrednog stanja.

– Svaki odlazak u zatvoreni prostor s više ljudi i kontakt duži od 15 minuta na udaljenosti manjoj od jednog metra smatra se rizičnim – objasnila je Kisić.

Mladi se opustili

Dr Kisić Tepavčević je ukazala da imamo stabilan broj obolelih na višem nivou nego što bismo želeli, ali da nadležni tragaju za svakim potencijalno zaraženim. Ona je ocenila da su se građani opustili i da mlađe osobe dominiraju među obolelima.

– To su osobe koje su, po pravilu, dobrog stanja i infekcija će kod njih proći na nivou prehlade, ali mogu da zaraze roditelje, bake i deke – upozorila je Kisić Tepavčević.

HOROR KOD PARAĆINA: Prerezao vrat ženi, ubica i ranije prijavljivan za nasilje u porodici

Ona je rekla da je na nivou preporuke nošenje rukavica i maski na dan izbora 21. juna. Mere koje su trenutno na nivou preporuka, ako bude potrebno, biće opet obavezne i bez vanrednog stanja, poručio je juče član kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon.

Politizacija kovida

On je na svom Fejsbuk profilu, povodom aktuelne epidemiološke situacije u zemlji i odnosa građana prema merama prevencije, ocenio da se u Srbiji epidemija kovida 19 politizovala, a da se posebno koristi od strane, kako je naveo, antivakcinalnog pokreta.

Dr Kon je izrazio zabrinutost zbog ozbiljnog nepoverenja srpskog društva prema sopstvenoj preventivnoj medicini, za koju smatra da je temelj svakog zdravstvenog sistema, i dodao da su najveći kritičari vanrednog stanja zbog koronavirusa i policijskog časa sada šokirani njegovim ukidanjem.

Poznati epidemiolog je postavio pitanje da li smo društvo koje razume samo zabrane, zakonsku obaveznost i kazne koje proističu iz nepoštovanja tih obaveza.

DETALJI PORODIČNE DRAME U ALEKSANDROVCU: Priznala mužu da dete nije njegovo, NASTAO HAOS! Damir je nožem krenuo na trudnu Draganu!

– Smatram da mnogo može da se uradi u ovom periodu korona krize na povećanju svesti u Srbiji da je u svakoj pandemiji vrlo bitno shvatiti da je to uvek rat protiv biološkog agensa – istakao je dr Kon.

On je ukazao da se obaveza da se vodi računa da nikoga ne zarazimo odnosi ne samo na kovid 19 već i na sve druge zarazne bolesti i u vanepidemijskim uslovima.

– Srbija ima svoju preventivnu medicinu – poručio je dr Kon.

 

(Dnevne.rs/Srbija Danas.com)