EMIR KUSTURICA O KOSOVU: Ne bi im dao ni PEDALJ, to je najveća pljačka u 20. veku

reziser

Foto: ‘Medija centar Beograd’

“Mora da se odvoji moja lična ideja i politika. Ja im ne bih dao ni pedalj, kao što sam rekao to je najveća pljačka u 20. veku, ali pošto mi imamo mnogo motiva koji nas vraćaju u budućnost, imamo mnogo motiva da verujemo da je Kosovo bila civilizacijska tačka, što možemo da detektujemo preko iskopina”, kaže reditelj Emir Kusturica.

“Pošto to nije naše zašto nam ga otimaju. Ako gubimo postrojenja, struju koju smo mi proizvodili. Ja mislim da je pravo rešenje ono što je u Južnoj Americi odredio predsednik Urugvaja Muhika – rešenje je u traženju rešenja. Mi imamo situaciju gde oni imaju lične karte, granice, carine, taj posao je odavno obvavljen, ali postoji i Rezolucija 1244 i nada da vlast neće priznati kosovo i dati im stolicu u UN”.

Zašto bismo zaboravljali istoriju

Srbija je u 20. veku i ranije počela da reaguje, kaže Kusturica i dodaje da smo posle ustanka usvojili trobojku i tada proizveli – Prvu srpsku revoluciju.

“Dvesta godina kasinije mi jedini imamo trobojku i ostajemo verni praznačenju onoga iz Francuske revolucije – sloboda, jednakost, bratstvo. Prva država na Balkanu je Srbija i nisu džabe dolazili Hrvati da se dive toj državi jer nisu imali svoju. Zašto bismo mi zaboravili svoju istoriju, ne da je koristimo protiv nekoga, nego da je znamo”.

Kusturica smatra i da su nam Rusi uvek bili saveznici, što ne znači da su nam uvek i bili prijatelji.

“1876. kada je oslobođena Srbija, nama je došlo 1.000 Rusa koji su nam pomogli. Savezništvo zapadnjaka se u Prvom svetskom ratu pokazalo se kao teško, kada nam je trebao kredit Britanci su nas ucenili davanjem Makedonije Bugarima, onda je Klemanso shvatio da je trebalo probiti Solunski front. Rusi su nam uvek bili saveznici, što ne znači da su nam uvek bili prijatelji”.

NEVERICA U HRVATSKOJ: Jedan od najpoznatijih HRVATSKIH sportista ima ČETNIČKE korene?!

Nikad nisam bio protiv Zapada, kaže Kusturica i dodaje da na Mokroj gori pokušava da primeni sve ono što je tamo naučlio.

“Važno je biti svoj a ta cena je visoka, ovo što ja kažem nema političku dimenziju nego istorijsku”.

O neprijateljima…

Kako kaže, dobar deo života je proveo radeći i svaki dinar zarađeni sproveo u destinaciju, a onda se prebacio na Andrić grad.

“Onda sam nailazio na razna spoticanja, kulturna politika se vodi bez obzira što novca nema, samo što ja u tom procesu nisam učestvovao, sem jednog ministra koji me je molio da uzmem pare za “Život je čudo”.  To su tako ti tipovi koji su od mene hteli da naprave velikog neprijatelja i uspevaju u tome, nerazumna je ta mera u kojoj se ponašaju kao da sam ja izneverio neku mladu, normalniji uslovi bi doveli i do normalnijeg diskursa”.

DOSTA MU JE NACIONALIZMA: Status mladog HRVATA ZBOG ĆIRILICE u Vukovaru uzdrmao region

Abdulah Sidran je izjavio da je “Emir Kusturica poginuo još 1994. kao i da ga “menja” dvojnik po imenu Pantelija Milisavljević”.

“On to osvežava što mu je džep prazniji i što je veći kokuz on se mene seti, njegovo sećanje je manje važno od toga da ja živim na brdu i u vazdušnoj banji delujem kao čovek koji nije poginuo, jer da sam poginuo, on ne bi mogao da dođe kod mene da mi traži lovu za operaciju katarakte”.

         

(Dnevne.rs/Izvor: rs.n1info.com)