EKSTREMNE VRUĆINE TOKOM LETNJIH MESECI: Evropa će se topiti, a Srbiji preti i dodatna opasnost!

prognoza

Foto: Tanjug

Meteorološki servis “Akuveder” objavio je danas veliku letnju prognozu za celu Evropu.

Tokom letnih meseci u delovima zapadne i središnje Evrope očekuju se duga razdoblja velikih vrućina. Najviše temperature vazduha u tim razdobljima će prelaziti 32 stepena celzijusa u Francuskoj i Nemačkoj, ali se slična situacija, samo donekle blaža, očekuje i na jadranskoj obali Italije i području Istre u Hrvatskoj.

Najekstremnije vrućine izazvaće rast temperature i do 38 stepeni na jugu Francuske i na severu Italije.

Radu Đukiću Albanci su hteli da obljube ćerku, a zatim SU JE UBILI! Usred sudnice izvadio je pištolj i IZREŠETAO UBICU! Ubistvo koje je uzdrmalo SFRJ!

– Postoji zabrinutost od pojave dugotrajnog toplotnog talasa u avgustu koji bi mogao biti veoma opasan za stariju i mlađu populaciju – kazao je meteorolog Alan Repert.

astro

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Meteorolog Tajler Rojs je dodao da će opasnost biti i loš kvalitet vazduha koji će posebno uticati na starije i ljude lošeg zdravstvenog stanja.

Zbog velikih vrućina na ovim područjima se očekuje suša zbog čega bi moglo doći do izbijanja velikih šumskih požara. Iako se očekuje ispodprosečna količina padavina području prete i povremene jake oluje praćene grmljavinom.

A istočnu Evropu čeka niz opasnih oluja tokom celog leta. Kombinacija nadprosečno visokih temperatura i vlažnog vazduha koji će pristizati s Mediterana dovešće do stvaranja jakih nevremena na području od istočne Poljske i Češke pa sve do Belorusije.

– Najviše će oluja biti u poslepodnevnim i večernjim satima – kaže Rojs.

Ove oluje pratiće orkanski vetrovi i poplave što bi moglo dovesti do velikih poremećaja u saobraćaju. Najjače oluje mogle bi dovesti i do stvaranja tornada. Veći deo Evrope može očekivati sušnije leto od proseka, ali južni delovi Italije i Balkana biće pogođeni učestalim nevremenima. Najveća opasnost ipak će biti poplave.

MARIĆ O SUSRETU SA KARADŽIĆEM DOK SE SKRIVAO: Prišao mi je i dao JEDAN PAPIR! A pisalo je…

Duga razdoblja toplog i sušnog vremena obeležiće leto u Velikoj Britaniji i na severozapadu Evrope.

Talasi vrućine mogli bi pogoditi jug Francuske i sever Italije. Iako će ova topla razdoblja trajati dugo, ipak neće biti opasnosti od požara ili paklenih vrućina i temperaturnih rekorda.

suša

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

– Ovo leto će biti jedno od tri najtoplija u poslednjih deset godina na ovom području – kaže meteorolog Rojs.

(Dnevne.rs/Izvor: Srbijadanas.com)