Egzorcizam – velika tajna Srpske pravoslavne crkve! ISTERIVANJE ĐAVOLA: Na pomen svetog oca počeo da se ŠAMARA

crkva

Foto: Tanjg/AP

– Rekao nam je da je došao sam da potraži pomoć, običan mladić, nalik na sve druge tih godina. Nije imao problem ni da se pričesti, ni celiva ikonu, što mnoge od obično njih muči. Na prvi pogled, ništa nije govorilo da je đavoiman – priča jedan sveštenik koji je pre više godina prisustvovao činu isterivanja đavola u poznatom srpskom manastiru.

Tada tek rukopoloženog jereja sećanja vode natrag u manastir, u koji su sa njim i mladićem ušli i jedan stariji monah i drugi mladi sveštenik.

– Najstariji monah je odmah počeo da čita molitve Svetog Jovana Zlatoustog. Mladić je stajao gotovo mirno sve do dela kada je počelo da se pominje njegovo ime, odnosno ime onoga za koga se molitve čitaju. Od tada su na svaki pomen “U ime Oca, Sina i Svetoga Duha” iz njega navirali neljudski zvukovi. Šamarao je sam sebe i nama vikao “prekinite!” – kaže tada mladi sveštenik.

Mladić je, prepričava, krenuo da trči po crkvi i da se sakriva od sveštenika.

– U jednom trenu se popeo uz zid i sišao sa njega. To su neobjašnjive stvari. Ponavaljao je “nemojte to raditi, gorim”, kao da se već nalazi u samom paklu. Govorio je nekim specifičnim jezikom, u nekoliko navrata ga ništa nismo razumeli. Govorio je sa dva potpuno različita glasa, ne znam kako drugačije da ga nazovem – priča on.

Turci nudili Tijani Bošković BOGATSTVO da igra odbojku za njih, a evo šta im je ona rekla

Kada je pročitao svih 13 molitvi najstariji monah je dugo molio mladića da se prekrsti, što dečko nije imao snage da uradi tokom celog čina.

– Na kraju se prekrstio i smirio. Nakon toga saznali smo da je sam došao u manastir da potraži pomoć. Pre toga je dan i noć čuo glasove koji su mi govorili da ne ulazi u crkvu. Lečio se kod neuropsihijatra, ali iako mu je doktorka na sve načine pokušavala da pomogne, lekovi nisu doneli mir. Monah se kasnije u nekoliko navrata čuo sa njim i znam da su mu molitve Svetog Jovana pomogle – zaključuje ovaj sveštenik svoju priču.

Egzorcizam – velika tajna Srpske pravoslavne crkve

Vekovima unazad egzorcizam se vrši u hrišćanskim crkvama, pa tako i Srpskoj pravoslavnoj. Od svih tema ovo je verovatno ona o kojoj Crkva najređe priča, smatrajući je jednom od najosetljivijh, najodgovornijih i najtežih u svojoj službi.

VERENIK JOJ JE PUCAO U GLAVU: OVAKO DANAS IZGLEDA GLUMICA KOJA JE IZBEGLA SMRT! (FOTO)

Na pitanje zašto neki čovek ili dete, pa čak i kršten, biva “zaposednut”, Crkva nema odgovore. Najčešće se smatra da je to posledica nekog velikog greha, sopstvenog ili roditeljskog, kakvo je bavljenje teškim okultnim radnjama. No, i sami sveštenici kažu da su to samo nagađanja i da konačni odgovor u njihovoj verskoj zajednici na svako pitanje mora biti – Božja promisao.

– Egzorcizam je poslednja mera kojoj pravoslavna crkva pribegava da bi nekome pomogla. Pre toga se uvek nalažu post, ispovesti, pričest, molitve, a samo ako i povrh svega toga osoba oseća duhovni nemir i prisustvo strane sile, šalje se u neki od velikih manastira na čitanje molitvi Svetog Jovana Zlatoustog – otkrivaju sveštenici.

Odlazak lekaru, pritom, takođe je nešto što duhovnik, uz post i molitvu, savetuje svom parohijanu ako oseća da nema mira.

RUSKI EKSPERT PORUČIO SRBIJI: Sačekajte, ne žurite sa Kosovom! EVO ŠTA SE MENJA

Ne može svaki sveštenik da vrši egzorcizam

U Srbiji i Crnoj Gori molitve za oslobađanje od nečastivog najčešće se čitaju u manastirima Studenica, Crna Reka i Ostrog, ali ne može svaki sveštenik da ih čita. Za to je potrebna posebna dozvola koju je taj duhovnik zavredeo svojom posebnom pobožnošću, snagom duha i podvižničkim životom.

(Dnevne.rs/Izvor: Srbija Danas, Blic)