DRAMA U URGENTNOM CENTRU: Trudnicu našli na ulici s povredom glave, počela je dramatična borba za SPAS BEBE I MAJKE!

ordinacija

Foto ilustracija: telegraf

Prava drama odigrala se preksinoć u Urgentnom centru u Beogradu kad su trudnici A. A. (31) lekari morali istovremeno da obave carski rez i operaciju glave. Tim podvigom spasli su život i mame i bebe!

A. A. je u devetom mesecu trudnoće pala i zadobila hematom na glavi. Najpre je zbrinuta u KBC Zemun, ali je zbog kompleksnog stanja preksinoć odmah prevezena u Urgentni centar. Ona je trebalo da se porodi oko 20. februara.

Zahvaljujući timskom radu lekara, koji su se hitno okupili, spasena su dva života, a novopečena majka je donela na svet dečaka, koji je odmah po rođenju zbrinut u Institutu za neonatologiju i oseća se dobro. Porodilja A. A. se nakon operacije oporavlja naodeljenju neurohirurgije Urgentnog centra. A. A. je zahvalna što se sve dobro završilo.

– Dobro sam. Srećna sam što je sve dobro prošlo. Zahvalna sam celom timu koji je izveo ovaj poduhvat – izjavila je A. A.

VEROVATNO JEDINSTVEN SLUČAJ U SRBIJI! Milanka je punih 40 godina na Birou, nema dana radnog staža, a podnela je zahtev za penziju (INFO)

Dr Dušica Kocijančić Belović, dežurni ginekolog u prijemnoj ambulanti UC, kaže za Kurir da su majka i beba bile životno ugrožene:

– U 17 sati smo dobili poziv od dežurnog anesteziologa iz ambulante reanimacije UC da imaju trudnicu koja ima epiduralni hematom i da mora hitno u operacionu salu. Jedini podatak koji smo dobili o trudnici je da joj je termin porođaja za nedelju dana, dakle faktički je bila u terminu. To je značilo da moramo hitno da se organizujemo da bi se porođaj obavio jer su i trudnica i beba bile životno ugrožene.

Ona ističe da je ekipa za porođaj ugrožene trudnice organizovana u rekordnom roku.

– Koleginica Željka Rašlić i ja napravile smo dogovor s pedijatrom, dežurnom babicom i pedijatrijskom sestrom i za 15 minuta smo bile u operacionoj sali. Bilo je potrebno uraditi carski rez, a kad smo ušli u salu, pacijentkinja je već bila u anesteziji i sinhrono su započeti neurohirurška intervencija i carski rez. Od trenutka kad smo je primili prošlo je svega 25 minuta dok je trudnica porođena – kaže dr Kocijančić i dodaje da je rođen dečak težak 3.770 grama, da je dobio ocenu osam. Nastavak operacije, navodi dr, protekao je u najboljem redu, a sve zajedno trajalo je sat i 15 minuta.

SRAMOTNO: ZAPOSLENA U OPŠTINI VALJEVO UHVAĆENA KAKO REŠAVA UKRŠTENE REČI DOK NA ŠALTERU ČEKA 100 LJUDI? (FOTO)

– Majka se vrlo brzo probudila, suprug je obišao i nju i bebu – kaže dr Kocijančić i dodaje da je nepoznato kako se povredila A.A. jer je zatečena na ulici i kolima Hitne pomoći prevezena u Zemunsku bolnicu, a odatle u UC, a muž nije bio s njom.

   

(Dnevne.rs/Izvor: Kurir.rs / S. Tomčić – M. Branković)