DRAMA U LESKOVCU Medicinska sestra krila da joj je suprug zaražen: Unela koronu u bolnicu i otvorila NOVO ŽARIŠTE U SRBIJI!

VEST

Dnevne.rs

Pored Beograda, Valjeva, Ćuprije, Čačka i Kruševca, novo žarište koronavirusa je Leskovac, gde je za samo 17 dana, otkako je zabeležen prvi slučaj, broj obolelih porastao na 62.

Čak 30 zdravstvenih radnika, a u bolnicu je virus unela neodgovorna medicinska sestra, koja je prećutala da je njen suprug zaražen.

U broj od 30 zaraženih ulaze i zaposleni Doma zdravlja i Opšte bolnice u Leskovcu, gde su skoro svi zdravstveni radnici sa infektivnog odeljenja oboleli. Ovaj virus nemaju samo dva lekara i dve medicinske sestre sa tog odeljenja, sumnja se da je zaražen i načelnik, a ubuduće će grudno i infektivno odeljenje funkcionisati kao jedno.

Premijerka Ana Brnabić: Spremamo još rigoroznije mere, neka se pripreme građani Srbije! (INFO)

Užasan nemar

Direktor leskovačke Opšte bolnice dr Nebojša Dimitrijević rekao je za Kurir da je 35 zaposlenih pozitivno na koronu, od toga 30 lekara, medicinskih sestara, tehničara i drugog medicinskog osoblja, dok su petoro nemedicinski radnici – spremačice, vozači, majstori…

– Infekcija nam je ušla od jedne medicinske sestre koja je prećutala da joj je muž pozitivan na koronavirus i da ima simptome.

U pitanju je samo nemarnost. Mi imamo opremu, apsolutno sve što je neophodno za zbrinjavanje inficiranih pacijenata, ali šta vredi kad je naša zaposlena to prećutala.

Kada radimo ankete među zaposlenima, oni znaju da prećute svoje kontakte i slične stvari.

Navodno, nisu bili ni sa kim, dok sve to ne dođe u neku fazu, pa se onda naknadno sete – naveo je dr Dimitrijević i dodao da svi koji su pozitivni, prema najnovijoj odluci nadležnih, idu u Niš, jedna doktorka smeštena je u KBC Bežanijska kosa, a stanje svih zaposlenih je stabilno, osim nešto starije doktorke koja je u Beogradu.

Predsednik Vučić: Moj sin Danilo ima korona virus! (FOTO)

Dr Dimitrijević je naglasio da posao ne trpi i da su dobro opremljeni. Prema njegovim rečima, infektivno odeljenje odvojeno je od zgrade bolnice i dobro je što nema zaraženih unutar glavne zgrade.

On je dodao da je 36 pacijenata zaraženih koronom hospitalizovano i da su u dobrom stanju, kao i da, nažalost, ima dosta građana koji se ponašaju neodgovorno u ovoj situaciji.

Porast zaraženih se tek očekuje

Direktorka Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Leskovac Aleksandra Nikolić upozorila je na jučerašnjoj sednici kriznog štaba da je poslednjih 35 potvrđenih slučajeva korone napravilo čak 342 kontakta sa zdravim osobama, te da se porast zaraženih u Leskovcu i okolini tek očekuje.

virus

Foto: Tanjug/AP

Kako je ustanovljeno u ZZJZ, oni su ove kontakte napravili samo u poslednjih 48 sati.

 

(Dnevne.rs.Kurir.rs,M. Branković,R. Briza)