Dragana iz Svrljiga na posao mora da krene u 3:30, a kući se vraća STOPOM jer NEMA ZA KARTU: Već 15 godina po snegu, kiši i vetru PREŽIVLJAVA GOLGOTU

majka

Foto: Privatna arhiva

Dragana Stanisavljević je akademski slikar i majka dvoje dece. Oduvek ju je interesovalo samo slikarstvo, ali njen put do te ljubavi od početka je trnovit. Budući da je vreme za upis na fakultet za Draganu bilo u vreme najgore inflacije, svoje snove o akademskoj karijeri ostavila je po strani i radila druge poslove. Konobarisala je, prodavala i radila sve i svašta četiri godine ali na slikarstvo nije mogla da zaboravi. Tada je odlučila da se, u nemogućnosti da nastavi školovanje, okrene ikonopisanju a onda i zamonaši.

U međuvremenu, pratila je oglase za posao i između ostalog, javila se na oglas iz Banjaluke gde se tražila konobarica. Taj posao je odbila, ali ispostaviće se da je telefonski razgovor sa vlasnikom lokala iz Banjaluke bio sudbinski.

– Dana kada sam se krstila u okviru priprema za zamonašenje, javio mi se taj čovek iz Banjaluke. Slučaj je hteo da je i on tog dana u Nišu, pa smo se videli. Uz razgovor smo došli i do ideje da bih mogla da upišem Akademiju umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci , pa sam uskoro pošla sa njim, krenula na pripremnu nastavu i 2000. godine položila prijemni ispit – kaže nam Dragana.

Budući da se radilo o samofinansiranju, Dragana je usput i radila, a onda su usledile mnoge stipendije i nagrade za njen izuzetan talenat i trud, te je u roku i sa prosekom 9,23 uspešno završila fakultet. Odmah potom, vratila se kući i krenula da traži posao. Konkurisala je na par pozicija nastavnika likovnog, ali odgovor je stigao samo iz Osnovne škole “3. oktobar” u Boru. Tako je 2005. godine Dragana živela i radila u Boru.

Dragana sa decom

DRAGANA SA DECOMFOTO: PRIVATNA ARHIVA

Međutim, 2008. godine Dragani umire otac. Uz to, ostaje sama sa, majkom, bakom i dve sestre, a samo je Dragana u radnom odnosu. Potom, 2013. godine dobila je sina, a 2016. ćerkicu. Tada počinje njena golgota, jer suprug nije radio, a ona od svoje plate nije mogla da finansira i stan u Boru i vrtić i životne potrepštine.

Put do posla pretvorio se u pakao.

– Ujutro sam jedno vreme, dok je bilo te linije, išla vozom. Bilo je stravično naporno, sećam se scene kada na -20 kroz sneg trčim ka vozu koji se sprema da krene. Ako ode, nemam načina da drugačije stignem na vreme na posao, a putovanje traje oko tri sata. Nisam imala novca da i popodne idem vozom ili autobusom, pa sam stopirala. Za jednu vožnju do kuće promenila bih nekoliko vozila i stopirala po kiši, zimi, snegu, ledu ili najgorem suncu i tako godinama – kaže nam Dragana.

Naravno, opcija da se presele u Bor ne dolazi u obzir jer budući da je suprug bolestan i onemogućen da radi, morali bi da od njene nastavničke plate žive, plaćaju račune i kiriju, dok u selu ipak imaju pomoć.

Devojčica ima svega tri godine i, budući da nema ko da je vodi u vrtić u Svrljig, bolestan suprug se stara o njoj dok je dečak (6) ove godine pošao u predškolsko. Dragana tako, kada je jutarnja smena, kreće na posao oko 3:30 i vraća se u kasnim popodnevnim satima, umorna, iscrpljena i ponižena.

Putne troškove škola nikada nije pristala da joj isplati. U početku su odbijali svaku mogućnost, da bi onda pristali da plate 30 kilometara, a Dragana od Svrljiga do Bora putuje nešto preko 70 kilometara.

– Uveravaju me da nisu u obavezi da mi plate putne troškove iako pouzdano znam da jesu. Ipak, ni dinar nisam videla od njih već 15 godina – kaže Dragana.

Međutim, na kraju ni od toga nije videla ni dinar. Takođe, svaki pokušaj da nađe drugi posao gde bi mogla da živi sa porodicom takođe nije uspeo. Ostaje joj samo da nastavi da pronalazi načine da za što manje novca pokuša da stigne do škole, gde mora da se posveti poslu i zaboravi na činjenicu da je kući ostavila bolesnog supruga sa detetom, kao i da će deca već uveliko spavati kada ona konačno dođe auto-stopom iz večernje smene. Dokle, ne zna ni sama. Nada se samo da joj u tome neće proći narednih 15 godina i da će neko pokazati razumevanja za njen slučaj.

         

(Dnevne.rs/Izvor: T.G.)