Dr Tiodorović otkrio kada možemo očekivati normalizaciju!

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba, govorio je za domaće medije o zaravnjenju krive i postepenom padu broja novozaraženih korona virusom u Srbiji. Tiodorović je ocenio kada bi pad mogao da se dogodi i, ukoliko stigne vakcina protiv korone, kada možemo očekivati da se situacija normalizuje.

– Sledeća nedelja biće izuzetno teška, ali već posle 1. decembra očekujemo blago zaravnjenje krive. Kakve će biti brojke, zavisi isključivo od ponašanja naroda, od mera, da li se poštuju, sprovode i kontrolišu.

-Dok ne stigne vakcina, mi moramo biti svesni da je virus tu oko nas, pa čak i kada ona bude stigla, ne možemo očekivati da odmah budemo zaštićeni jer je nemoguće vakcinisati odjednom celu populaciju. Dakle, potrebno je vreme za normalizaciju, a to je tamo do kraja sledeće godine – kazao je on.

Vakcina protiv korone pruža zaštitu za koju je potrebno vreme, i daje se u dve doze, druga doza dobija se 21 do 30 dana nakon prve

korona

Foto: Tanjig/ap

– Rizici uvek postoje, i zato moramo voditi računa kako se ponašamo. Sada je period slava, dakle slavite samo u krugu porodice, samo ukućani. Ako ste planirali neko putovanje, naročito oko Nove godine, zaboravite na to, odložite sve, ako želimo da se vratimo u normalu, moramo se ponašati odgovorno i primereno – rekao je Tiodorović.

– Moramo biti svesni da će vakcina dovesti do kolektivnog imuniteta, biće ljudi koji neće moći da je prime, biće mlađih od 18 godina za koje ona nije predviđena. Važna je i neophodna, ali do njenog dolaska moramo rigorozno da se pridržavamo mera – rekao je on.

Da bi mere dale rezultat, mora proći između sedam i 14 dana, i pred nama je ozbiljan zadatak. Sledi nam porast broja novozaraženih u narednoj nedelji, “rezultat” nepoštovanja mera tokom prethodnih nedelja koji sada dolazi na naplatu.

PROČITAJTE JOŠ: OD 19 ČASOVA DO PET UJUTRO NEMA IZLASKA: Ova srpska opština uvela je POLICIJSKI ČAS!

– Trend uspona trajaće u narednim danima, ali posle toga do kraja meseca možemo da očekujemo blaži pad. Nadamo se da će u decembru doći do usporavanja tendencije rasta. Dolaziće i tada do novih “pikova”, zato sam i predlagao da se zimski raspust pomeri, jer će tako biti obuhvaćeni praznici, i pravoslavni i katolički – rekao je Tiodorović.

 

(Dnevne.rs/Mondo.rs)

Be the first to comment on "Dr Tiodorović otkrio kada možemo očekivati normalizaciju!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*