DR RADMILO PETROVIĆ: Sputnjik V ako ste preležali koronu, ali za ove slučajeve FAJZER I KINESKA SU NAJBOLJE

korona

Foto: AP

Pored američko-nemačke vakcine „Fajzer-Bajontek“ i ruske „sputnjik V“, u Srbiju uskoro stiže i kineska vakcina protiv koronavirusa kompanije „Sinofarm“. Građani će moći sami da biraju koju će vakcinu da prime, a Kurir istražuje kako da odaberete pravo cepivo za sebe.

Srbija je jedna od retkih zemalja na svetu u kojoj će građanima u najkraćem mogućem roku biti dostupne čak tri vakcine, a glavna dilema onih koji su zainteresovani za imunizaciju jeste za koju vakcinu da se odluče. Dr Radmilo Petrović, naš čuveni epidemiolog, kaže za Kurir da su, iako pravljene po različitoj tehnologiji, sve one efikasne.

– U svakom slučaju, potrebno je vakcinisati se što pre kako bi što ranije počeli da se stvaraju imunitet i zaštita. „Fajzerova“ je genetska vakcina koja stimuliše organizam da proizvodi antitela za šiljak. Ruska je hibridna vakcina, gde se RNK kalemi na adenovirus, dok je kineska vakcina zasnovana na umrtvljenom koronavirusu. Najveći sam pristalica upravo ovog tipa „mrtve“ vakcine, jer ona sadrži ceo virus sa svim antigenima, pa se na taj način pravi najadekvatniji imunitet – kaže dr Petrović.

Građani koji su preležali koronavirus se, prema njegovom mišljenju, mogu odlučiti da prime „sputnjik V“.

PROČITAJTE JOŠ

SRBIN DOBIO SPOR PROTIV ČUVENE KOMPANIJE VREDAN 750 MILIONA DOLARA: Novac uložio u projekat besplatnih udžbenika u Srbiji

– To je vakcina koja je iz kategorije „živih“ vakcina i, u nekim slučajevima, kod pacijenata koji su preležali koronavirus i imaju veći broj antitela, dovoljna je i jedna doza koja će pojačati imunitet koji već imaju. Oni koji nisu preležali koronu mogu da uzmu „Fajzerovu“. Ta vakcina nam je najdostupnija i proizvodi dobar imunitet. Hroničnim bolesnicima bih preporučio kinesku, inaktivisanu vakcinu, jer ona ima najmanji rizik za neželjene reakcije.

-To je klasična vakcina, koja ne može da pogorša osnovno stanje – navodi Petrović i dodaje da bi svi zainteresovani za vakcinu trebalo da prođu opšti pregled pre vakcinacije, a hronični bolesnici da lekarima daju detaljne podatke o svom stanju.

Dr Petrović ističe i da se nijedna od ovih vakcina ne daje trudnicama i deci. – I virusolog dr Ana Gligić kaže za Kurir da bi najradije primila klasičnu, „mrtvu“ vakcinu, a sledeći izbor je vakcina „sputnjik V“:

PROČITAJTE JOŠ

SRBIJA IMA PRAVO NA ODŠTETU: Nemačka je dugovala Jugoslaviji 335 mil. dolara, nakon čega je načinjena GREŠKA

– U rusku vakcinu, takođe, imam veliko poverenje, jer su na njoj radili vrsni naučnici svih profila. Međutim, jako je teško dati savet koju vakcinu primiti. Sve one su rađene po najboljoj tehnologiji, ali ni o vakcinama, ni o virusu se još dovoljno ne zna i tek ćemo videti koliko imunitet traje i kakvi su efekti.

 

(Dnevne.rs/Kurir.rs)