Dr Nestorović OTKRIO šta misli o ministarskom mestu dr Darije

pulmolog

Foto: printskrin

Slavni pulmolog i nekadašnji član Kriznog štaba poznat je po stavovima koji se u mnogome razlikuju od mišljenja njegovih eminentnih kolega.

Za svoje tvrdnje on uvek ima objašnjenje, sa kojim se uglavnom ne slaže većina lekara u Srbiji. Možda upravo zbog ovoga, a delom i zbog narodskog rečnika kojim dr Nestorović objašnjava sve vezano za korona krizu, on je jedan od najpopularnijih lekara u srpskoj javnosti.

Dr Nestorović je za portal Blic Žena davao odgovore na pitanja koja muče građane u vezi sa epidemijom koronavirusa.

Pitanja građana i njegove odgovore vam prenosimo u celosti.

Jedna Snežana je pitala: “Svi u kući pozitivni bez simptoma osim mene bez čula mirisa i ukusa i zamor. Da li će ostati posledice na pluća?”

Doktor Branimir Nestorović je odgovorio: “Za 80 posto pozitivnih se zna da nemaju nikakve tegobe, posledice na plućima ostaju samo kod onih koji su preležali teške oblike zapaljenja pluća, posebno ako su bili na respiratoru.”

PROČITAJTE JOŠ: Dr Borislav tvrdi! MORATE UZIMATI OVAJ VITAMIN SVAKI DAN AKO NEĆETE DA DOBIJETE KORONU (INFO)

Verica se pitala kako to korona i dalje traje i kako da je zaustavimo.

“Kako je ova epidemija neobično počela, tako se i neobično nastavlja”, napisao je dr Nestorović, i dodao: “Respiratorne epidemije traju do 60 dana i spontano prolaze kada od 40 do 60 % ljudi stekne imunitet. Sezona korona virusa je od decembra do aprila, tako da sadašnja epidemija potpuno odstupa od uobičajenog obrasca.”

I Marija je želela da zna kakva su predviđanja dr Nestorovića: “Da li će biti sve u redu, da li će nestati korona virus do sledeće godine? Neki pričaju do dve godine ….”

Prema dr Nestoroviću, kraj je veoma blizu.

“Virus je trebalo da nestane tokom leta, kako inače ovi virusi nestaju, ako posmatramo podatke iz Švedske, gde je epidemija već prošla, ovaj talas bi trebalo da se završi do decembra.”

Od Marka je stiglo pitanje: Kako objašnjavate činjenicu da je ukupna smrtnost u 2020. manja nego prethodnih godina i pored kovida. Da li to znači da virus nije toliko “opasan” ili da su mere izolacije imale uticaj na smanjenje drugih bolesti?

“Poslednji podaci govore da je smrtnost od kovida malo viša ili ista kao kod sezonskog gripa sem u rizičnim populacijama. Smanjenost kretanja je dovela do manje smrtnosti u saobraćaju, ali je nešto povećalo smrtnost od malignih oboljenja. Ukupna smrtnost je u većini zemalja nepromenjena”, odgovorio je na ovo pitanje.

Bilo je i pitanja oko testiranja.

Čitaoca koji se predstavio kao Ekolog je zanimalo: “Kako tumačite da osoba koja je od preko 65 godina, gojazna je i ima komorbiditete, prilikom testiranja bude serološki pozitivna, sutradan PCR negativna, nakon tri nedelje, ista situacija. Sve vreme nema nikakve simptome, a test je potreban radi operacije. P.S. Nedostajete”

Odgovor dr Nestorovića glasio je ovako: “Zavisno od testa, određeni procenat je lažno pozitivan, ili lažno negativan, a dosta zavisi od načina kako se uzima test”.

Nekog, ko se predstavio kao Nikk990 zanimalo je šta dr Branimir Nestorović misli o Konovom koeficijentu.

“Pa, ništa. Validni parametri su indeks reprodukcije, tačnije koliko inficirani pacijent inficira drugih osoba, ako je ispod 1 epidemija se smiruje. Drugi važan parametra je smrtnost”, rekao je dr Kon.

korona

Foto: Printscreen TV Prva

I naravno, nije moglo da prođe bez pitanja o distanci i izlascima:

“Vaše mišljenje o okupljanjima da li treba slušati savete Kriznog štaba, mislim na to da li su zaista neophodne mere koje nam se nameću, vaše mišljenje?”, pitao je Neške.

Ovo je mišljenje dr Nestorovića:

“Nerizične populacije treba da paze na svoje kontakte sa rizičnim populacijama, smatram da mladi između sebe ne treba da imaju ograničenja”

Većina pitanja se, logično, odnosila na epidemiju korone u našoj zemlji, a bilo je i mnogo onih koji su tražili savet ili pomoć za svoju zdravstvenu muku.

Nisu izostala ni pitanja o aktuelnoj poilitičkoj situaciji. Tako ga je jedna Tijana pitala kako komentariše ministarsko mesto svoje koleginice dr Darije Kisić, na šta je on odgovorio: “Ne komentarišem, zašto bih.”

Na pitanje koje je mnoge zanimalo, zašto je napustio Krizni štab, odgovorio je da je to zato što se nije slagao s odlukama koje su donošene poslednjih meseci.

PROČITAJTE JOŠ: PAKLENA SEDMICA PRED NAMA?! Predrag Kon očekuje sve veći broj UMRLIH i poručuje: VANREDNO STANJE jedino što može da nas spasi!

I na kraju, “Neko iz mase” je pitao da li je i dalje u kontaktu sa članovima Kriznog štaba.

“One ljude koje lično znam i dalje znam, neslaganje nije lične prirode”, rekao je na kraju.

 

(Dnevne.rs/Blic.žena)