Dr Kuljić otkrila kada možemo očekivati KRAJ PANDEMIJE

doktorka

Foto: Printscreen/RTS

Poslednjih dana glavna tema je mutacija korona virusa, odnosno novi soj koji se najpre pojavio u Velikoj Britaniji, a za koji stručnjaci tvrde da se širi i do 70 odsto brže.

O tome je u Beogradskoj hronici govorila virusolog dr Nada Kuljić Kapulica.

– Mutacija virusa je vest za medije, nije za virusologe. Virusolozi jako dobro znaju da ovaj virus, kao i drugi virusi, konstantno mutira. Prema tome, kad govorimo o novom virusu, poznato je od prvog dana da su mutacije prisutne, nove varijacije takođe. Sve laboratorije sveta koje rade na tom sistemu da mogu da detetktuju mutacije, rekle su, bez obzira na te mnogobrojne mutacije, virus se nije značajno promenio, nije postao opasniji, smrtonosniji. Evropski zvaničnici su objavili da je prva varijanta registovana u Kini, a više od 10 zemalja je registrovalo nove varijante. To što je sada otkrivena nova mutacija ne mora da znači ništa bitno.

PROČITAJTE JOŠ: DR NESTOROVIĆ IZNEO ZASTRAŠUJUĆE TVRDNJE: ”Trenutno su veće šanse da dobijete tumor nego koronu”

– Ovaj virus se ne menja tako brzo, da bi vam to dokazala – nedavno sam pročitala da je prvi humani korona virus otkriven 1965. godine, sekvencioniran, dakle upoznat je njegov genom posle 40 godina, znači mapa njegovih genoma, tog prvog virusa i virusa 2001. godine koji je izvazvao epidemiju u Normandiji, OC-43, i naučnici su se iznenadili kada su videli – za 40 godina, opisane su samo dve varijante i samo šest značajnih mutacija. To samo potvrđuje da su korona viusi dosta stabilni. Normalno da sve, i ova pandemija i veliko obolevanje i ono što sledi u budućnosti, prati i pritiska virus, bilo da je naša imunost stvorena prirodnim ili veštačkim putetm, da se može eventualno procenjivati da će u budućnosti možda postojati potencijal da se stvori neka mutacija koja će biti ozbiljna. Za sada to nije slučaj.

Pominjalo se i da je pod znakom pitanja da li će vakcine štititi od novog soja korona virusa.

– Dosta još treba razjasniti ove mutacije, koliko se zna, testovi će ostati isti i detektovaće viruse. Naučnici će razjasniti i stati iza posledica ove mutacije. Šta će biti videćemo u budučnosti. Vakcina će biti korisna jer treba da dođe do drastične promene u onom delu virusa koji se nalazi u vakcini, za sada takva promena nije opisana – kaže virusolog.

Komentarišući vakcinu protiv kovida-19, dr Kuljić Kapulica ju je uporedila sa raketnim sistemom S-300.

PROČITAJTE JOŠ: UŽAS KOD VARVARINA! OTIŠLI DA OBIĐU VIKENDICU, A MUŠKARCI IZ DVORIŠTA ZAPUCALI: Ocu pucali u grudi, sinu u glavu!

– Ako ću uporediti pravu borbu sa ovim virusom, to je kao da smo dobili onaj s-300 raketni sistem, mi smo to dobili vakcinom. Vakcina će da pomogne u toj borbi, ali mi i dalje moramo koristiti sva raspoloživa sredstva da bismo ovo pobedili, a tako će i biti, pobeda će biti naša.

Odgovarajući na pitanje kada bismo mogli da očekujemo kraj pandemije, doktorka ima ohrabrujuće reči.

– U virusologiji, kada čitate o nekom virusu, na poslednjim stranicama čita se o vakcini. Pošto smo mi sad dospeli u fazu vakcine, ja pretpostavljam da pišemo i već drugu polovinu ili poslednje stranice za ovaj virus. To će sigurno nestati, mi ćemo pobediti ovaj virus, a kada, bolji stručnjaci za to predviđanje su epidemiolozi.

 

(Dnevne.rs/Srbija Danas)