Doktorka Darija otkrila BITNU činjenicu o koroni, a ima poruku i za MLADE

doktorka

Foto: Tanjug

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je večeras da se nije očekivalo da će se korona virus ovako ponašati u letnjem periodu. Ona je rekla da Kovid-19 nikada nije ni prestao da cirkuliše u Srbiji.

Kako je navela, nije se dogodilo da visoke temperature unište virus i to se verovatno neće ni dogoditi. Zato se, naglasila je, ne sme dozvoliti da se virus umnožava i prenosi.

Kisić Tepavčević podvukla je da se virus ne prenosi slučajnim prolaskom pored nekoga već da je potreban određeni vremenski period da se provede u blizini neke osobe i da niko ne nosi masku. Ona je dodala da je zato važno da se poštuju mere, ocenivši da veliki broj građana to čini i ponaša se savesno.

– Ne znamo kako će virus da se ponaša individualno u našem ogranizmu. Treba svi da se ponašamo kao da smo potencijalni rezervoari zaraze i da imamo rizik od komplikacija – rekla je Kisić Tepavčević.

BEOGRAĐANKA NAŠLA NOVČANIK PA GORKO ZAŽALILA: Sledeći put ću samo da ga šutnem u stranu!

Istakla je da virus svakodnevno pokazuje da je tu.

– Ako se budemo ponašali kao prethodnih dana, uskoro ćemo videti rezultate – ocenila je ona.

Ukazala je da su sve osobe koje su na respiratoru životno ugrožene i istakla da je područje najviše žarišne aktivnosti virusa u Novom Pazaru, Tutinu, Beogradu i Vranju.

– Prvi cilj je dan kada ćemo da kažemo da više nemamo nijedan smrtni ishod – rekla je Kisić Tepavčević i naglasila da mere moraju da daju rezulatate i da od svakog od nas zavisi kakvi ce ti rezultati biti.

KORONA SE OTIMA KONTROLI: Posle Šapca i Čačak proglasio VANREDNU SITUACIJU! (INFO)

Poštovanje mera je, napomenula je, apsolutno efikasno i spašava živote.

– To je nešto što je izuzetno efikasno. Savremeni čovek bi možda želeo čarobni štapić, ali moramo svi da se potrudimo – poručila je ona.

Upozorila je i da građani ne smeju ni u kom slučaju da se namerno izlažu riziku oboljevanja, jer postoje i desetine mladih ljudi koji imaju teže forme bolesti. Ona je naglasila da je mala verovatnoća da će virus nestati sam od sebe i poručila da dalji razvoj situacije isključivo zavisi od nas.

 

(Dnevne.rs/Tanjug)