DOKTORKA DARIJA: Biraćemo VAKCINU po protokolu, VAŽNO JE DA ONA BUDE BEZBEDNA

doktorka

Foto: Printscreen Kurir TV

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević na današnjoj konferenciji za medije otkrila je na koji način će se odlučivati o pravoj vakcini protiv korona virusa za srpsko tržište, onda kada je bude.

– Pitanje imunizacije je jedno jako značajno i isključivo javno-zdravstveno pitanje. Kada, kako i u kom momentu i da li će da se uveze neka vakcina u našu zemlji, da li je obavezna ili preporučena.. Sve ima jasan protokol koji je isključivo baziran na stručnim elementima i potrebama za vakcinacijom. Nikakvi drugi parametri i kriterujumi ne mogu doći u obzir.

Kisić Tepavčević ističe da iako je u ovom trenutku veliki broj zemalja u trci za pravljenjem što bezbednije i efikasnije vakcine, još uvek ne postoji neka koju bismo mogli u bližem vremenskom periodu da primimo.

– Ono što treba da bude nam svima jasno jeste da sve vakcine koje su u upotrebi u našoj populaciji i koje će biti u upotrebi, prošle su sve bezbednosne procedure kontrole i to su one vakcine koje se upotrebljavaju u drugim zemljama, pre svega u EU. Tako da nijedna vakcina, ne samo za kovid već i sve bolesti, neće i ne može biti primenjivana ukoliko nema sve odgovarajuće sertifikate i nije prošla procedure i kontrole u našoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva. Ona mora da bude bezbedna i visoko efektivna – ističe.

TELO UGLEDALI ROĐACI: Ovo je Aleksandar (19) koji se utopio na Bubličkom jezeru

A kada bismo mogli da je očekujemo?

– Ne može vam niko tačno definisati tu vremensku odrednicu, ali nijedna vakcina nije prošla sve faze istraživanja.

-Kada se i proizvede, njena nabavka nije jednostavna. Reda veličina i kada nabavljamo u rednom kalendaru vakcine i procenjujemo njihove potrebne količine, to se radi putem javnih tendera i to je procedura koja se planira godinu dana unapred. Nije nešto što je danas za sutra.

-Kada je covid u pitanju jeste sve specifično, ali nije nešto što se broji u danima, pa usudila bih se da kažem i mesecima – kaže i odgovara da li bi to moglo da bude do kraja godine:

HITNO UPOZORENJE RHMZ: Olujni vetar, pljuskovi i grad – na udaru će biti ovi delovi Srbije

– Mi se svi nadamo da je tako nešto moguće, ceo svet se nada zato što bi to nas kao populaciju značajno ojačalo u borbi protiv ovog virusa, ali u ovom momentu ne možemo da kažemo da je to nešto izvesno. Moguće su nade koje se polažu u bar dve do tri farmaceutske kuće koje se nalaze pri kraju svojih istraživanja. Ali, ne možemo govoriti o tome kao nečemu što je izvesno – zaključila je.

 

(Dnevne.rs/Espreso.rs)