DOKTOR VUKAŠIN JOVANOVIĆ (29) UĆI ĆE U ANALE SVETSKE MEDICINE: Srbin na putu da zaustavi neizlečivog Parkinsona, a nije mogao da se zaposli u Srbiji?!

lekar

Foto: privatna arhiva

U vreme kada se intenzivno traga za lekovima za teške i neizlečive bolesti, otkriće našeg mladog naučnika dr Vukašina Jovanovića (29) iz Prizrena, izazvalo je veliku pažnju svetske stručne javnosti!

Njegovo otkriće nove uloge proteina Bmp5 i Bmp7 u razvoju dopaminskih neurona, značajno će doprineti lečenju Parkinsonove bolesti uz pomoć matičnih ćelija.

Vest o ovom otkriću objavljena je nedavno na naslovnoj strani prestižnog naučnog časopisa Journal of Neuroscience, u izdanju svetskog društva za neuronauku.

Studiju je finansirala Izraelska naučna fondacija, a bila je deo doktorske disertacije dr Jovanovića na Medicinskom fakultetu Univerziteta “Ben Gurion” u Izraelu, u laboratoriji profesora Kloda Brodskog.

PROČITAJTE JOŠ  RAK PLUĆA BIĆE SAMO HRONIČNA BOLEST: Mladi srpski naučnik na putu da tešku bolest pretvori u hronično oboljenje (FOTO)

Zahvaljujući njoj, dobio je priliku da se usavršava na američkom Nacionalnom institutu zdravlja u Merilendu, u laboratoriji dr Ilijasa Singeca za preklinička ispitivanja na matičnim ćelijama, koje je vodeće mesto u svetu za ovu vrstu istraživanja.

– U Srbiji je više od 25.000 obolelih od Parkinsonove bolesti, hroničnog oboljenja nervnog sistema, a uzrok je nepoznat i trenutno nema leka – kaže dr Jovanović za “Novosti”.

– Ona narušava sistem u mozgu odgovoran za pokrete i koordinaciju, s vremenom napreduje, a simptomi se pogoršavaju.

Izaziva smrt vitalnih ćelija mozga, a primarno pogađa neurone koji proizvode dopamin, supstancu potrebnu za rad dela mozga koji kontroliše pokrete i koordinaciju. Kako bolest napreduje, količina dopamina u mozgu se smanjuje, ostavljajući pacijenta potpuno bez kontrole svojih pokreta.

Kako naš sagovornik kaže, nedavno je ideja zamene ovih umirućih ćelija koje produkuju dopamin, privukla pažnju naučnika, kao jedina opcija za potpuno i trajno izlečenje. A značaj njegove studije je u otkriću novih proteina, uz pomoć kojih bi neuroni proizvedeni iz matičnih ćelija, mogli biti iskorišćeni za tretman Parkinsonove bolesti transplantacijom.

PROČITAJTE JOŠ  SRPSKI NAUČNIK KOJI JE PRVI PROČITAO KORONU SVE OBJASNIO: Jedina situacija kada zaraženi može da nam prenese virus

– U Srbiji je više od 25.000 obolelih od Parkinsonove bolesti, hroničnog oboljenja nervnog sistema, a uzrok je nepoznat i trenutno nema leka – kaže dr Jovanović za “Novosti”. – Ona narušava sistem u mozgu odgovoran za pokrete i koordinaciju, s vremenom napreduje, a simptomi se pogoršavaju.

Izaziva smrt vitalnih ćelija mozga, a primarno pogađa neurone koji proizvode dopamin, supstancu potrebnu za rad dela mozga koji kontroliše pokrete i koordinaciju. Kako bolest napreduje, količina dopamina u mozgu se smanjuje, ostavljajući pacijenta potpuno bez kontrole svojih pokreta.

Kako naš sagovornik kaže, nedavno je ideja zamene ovih umirućih ćelija koje produkuju dopamin, privukla pažnju naučnika, kao jedina opcija za potpuno i trajno izlečenje.

A značaj njegove studije je u otkriću novih proteina, uz pomoć kojih bi neuroni proizvedeni iz matičnih ćelija, mogli biti iskorišćeni za tretman Parkinsonove bolesti transplantacijom

DOKTORIRAO U IZRAELU

Zvanje magistra farmacije, dr Jovanović stekao je u Beogradu, na smeru za medicinsku biohemiju, 2012. godine.

Posle stažiranja u Laboratorijskom centru za medicinsku biohemiju KCS, nije uspeo da se zaposli u našoj zemlji, pa se u oktobru 2013. pridružio laboratoriji Kloda Brodskog u Izraelu.

Tamo je i doktorirao na Katedri za fiziologiju i ćelijsku biologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta “Ben Gurion”.

POVRATAK U DOMOVINU

Nadam se da će moj rad stvoriti uslove da karijeru nastavim u Srbiji – kaže dr Jovanović.

– Studije sa matičnim ćelijama moguće je obavljati samo u sistemu koji omogućava ozbiljno finansiranje ovakvih naučnih projekata.

Sistem finansiranja nauke u Srbiji nije trenutno u mogućnosti da isprati ovakve projekte i to ne zbog novca, već zbog negativne selekcije usled lošeg kriterijuma za dodelu novca.

Takva situacija vodi u paradoks – podjednako se finansiraju i izvanredni, kao i potpuno naučno irelevantni projekti.

Država pokušava da stimuliše povratak stručnjaka u Srbiju, ali se usled loših kriterijuma vraćaju uglavnom oni koji bi se svakako vratili.

 

Dnevne.rs, novosti.rs, B. CARANOVIĆ J. MATIJEVIĆ