DOKTOR SEM HAJ TVRDI: Jedini način da sa povrća i voća uklonite virus korona

pranje

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Ispostavilo se da i voće i povrće takođe mogu biti prenosnici virusa.

Istraživanja su potvrdila da virus Covid-19 može preživeti na tvrdim površinama kao što su plastika i čelik satima, u nekim slučajevima i danima. Sada se ispostavilo da i voće i povrće takođe mogu biti prenosnici virusa.

Covid-19 se kao i svi drugi virusi koji su uzročnici prehlada i gripe prenosi kada kašljemo i kijamo, odnosno kapljičnim putem. Kad se to dogodi, kapljice padaju na svaku površinu u radijusu od dva metra”, kazao je za portal Body+Soul dr. Sem Haj pa dodao da je upravo zbog toga prenos virusa prilično jednostavan.

“Kad obrišete oči, nos ili usta, virus prenosite na prste, a onda dalje na predmete koje dodirujete. To vredi i za voće i povrće u trgovinama koje ljudi slobodno dodiruju”, upozorava.

Evo šta će Jovana Joksimović uraditi sa svojih 100 evra od države

Ipak, to ne znači da morate prestati kupovati sveže namirnice, ali trebate biti oprezniji kod njihove pripreme i konzumacije.

Moj savet je da pričekate par dana pre nego što se odlučite da ih konzumirate i da ih dobro isperete“, ističe dr Hej.

Preporuke po pitanju pranja voća i povrća su sledeće.

1. Operite ruke 20 sekundi toplom vodom i sapunom.

2. Proverite ima li na komadu voća ili povrća oštećenja i odstranite ih nožem.

3. Isperite namirnicu pre guljenja i budite sigurni da prljavština i baterije nisu došle u kontakt s nožem kojim ćete seći namirnicu.

4. Nežno istrljajte voće ili povrće pod mlazom vode.

LJUBA ALIČIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: Darka Lazića više neću ceniti ni poštovati

5. Uzmite čisti nož i njime ogulite krastavce, jabuke ili krompir.

6. Osušite namirnicu suvom i čistom krpom ili papirnim ubrusom.

7. Kad su u pitanju salata ili kupus, uklonite sve spoljne listove i dobro ih isperite vodom.

Voće i povrće možete ostaviti u frižideru na temperaturi ispod 5 stepeni Celzijusa.

     

(Dnevne.rs/Index.hr)