DOBRIVOJU JE KONSTANTOVANA LEUKEMIJA PRE 4 GODINE: Onda se jednog aprilskog dana pojavila Sofia i desila se magija

leukemija

Foto: Privatna arhiva

Kada je Dobrivoju Stepanoviću (45) iz Beograda pre četiri godine konstatovana akutna mijeloidna leukemija, nije ni slutio da će mu pomoć i šansa za novi život stići iz daleke Nemačke. Pošto je za njega transplatacija bila jedino rešenje krenula je potraga za odgovarajućim donorom i on je nakon nekoliko meseci konačno pronađen u Dizeldorfu. Ispostavilo se da je jedna mlada Nemica tada za Dobrivoja bila jedina nada i spas…

U slučaju leukemije, transplantacija je jedan proces koji traje šest, sedam nedelja, u izolaciji, a matične ćelije donora se primaju u određenom trenutku kroz venu, nalik infuziji. Postoji usklađeni protokol pripreme i dan u kome donor daje matične ćelije, koje se zatim kurirskom službom prenose i dolaze do onoga kome su potrebne. I onda kreće proces, koji nije klasična operacija, kako se obično smatra, i mnogo je manje invanzivno za potencijalnog donora.

Dobrivoje je sve to dobro podneo i njegov život se nakon 12 meseci lečenja nastavio tamo gde je naizgled stao.

– Vratio sam se na posao, nemam bitnih ograničenja, a idem redovno na kontrole po preporuci lekara. Moja porodica je smogla snage da sve izdrži i pomogne mi tokom lečenja i neizvesnosti.

-Imao sam i veliku podršku kolega i prijatelja, naročito onih koji su redovno davali krv i trombocite za mene tokom hemioterapije. Ti divni ljudi su na najbolji način pokazali svoju humanost i prijateljstvo – priča Dobrivoje.

Kletva iz davnih vremena BAČENA NA SRPSKI ROD i danas uteruje strah u kosti

Sofia je sada deo moje porodice

Dve godine nakon transplantacije, posredstvom srpskog Registra davoca koštane srži, Dobrivoje stupio u kontakt sa svojom donorkom iz Nemačke, lepom Sofiom.

– Sofia je doletela u Beograd iz 2.000 kilometara udaljenog Diseldorfa i bila je naš gost jednog prelepog aprilskog vikenda. Posle je još jednom došla, u jesen, za moj rođendan.

-Od tada smo često u kontaktu, jer je na jedan savim poseban način postala deo naše porodice.

Sofijine matične ćelije žive u mom organizmu i daju mu život, kaže Dobrivoje

SOFIJINE MATIČNE ĆELIJE ŽIVE U MOM ORGANIZMU I DAJU MU ŽIVOT, KAŽE DOBRIVOJEFOTO: PRIVATNA ARHIVA

Njene matične ćelije dale su mi novi život

On kaže da je od Sofie čuo da se, nakon što je napunila 18 godina, prijavila za davaoca krvi i donora matičnih ćelija, a samo mesec dana nakon toga pozvana je da bude njegov donor.

POSLE 15 GODINA ČEKANJA! Besplatno je: Građani Srbije, prijavite se na vreme i ostvarite svoje pravo!

– Bila je samo jedan kandidat među mnoštvom drugih u bazi donora, a za mene je to značilo sve. Učinila je nešto tako plemenito za potpunog neznanca, iz druge zemlje, i zahvalanost koju ja, i cela moja porodica, osećamo prema njoj ne može se rečima opisati. Danas živim zahvaljujući sreći i mnogima koji su mi pomogli u borbi s bolešću. Sjajni doktori, medicinsko osoblje, prijatelji i kolege, moja porodica, svi su oni bili tu uz mene. A posebno mesto u svemu tome ima jedna Sofia čije matične ćelije žive u mom organizmu i daju mu život – iskren je Dobrivoje.

           

(Dnevne.rs/Izvor: Violeta Nedeljković, žena blic.rs)