DOBRE VESTI ZA GRAĐANE SRBIJE: Treći paket državne pomoći, finansijska pomoć ovog puta i za NEZAPOSLENE

novac

Foto: Kurir printskrin arhiva

Ministar finansija najavio je da će pomoć u okviru trećeg paketa države dobiti i nezaposleni, a za to je izdvojeno oko 250 milijardi dinara.

Naveo je da država želi da pomogne i onima koji su, nažalost, izgubili posao tokom pandemije korona virusa.

– Što se tiče modaliteta pomoći za nezaposlene, brzo ćemo izaći sa predlogom, već uveliko radimo na tome sa Nacionalnom službom za zapošljavanje – rekao je ministar za TV Vesti.

Podsetio je da će prijava za pomoć svim punoletnim građanima od 60 evra početi 28. aprila i da će biti organizovana kao i prošle godine, preko kol centra i portala Uprave za Trezor. Građanima koji se budu prijavili za ovu vrstu pomoći biće isplaćeno dva puta po 30 evra, u maju i u novembru ove godine, a ministar kaže da prvu uplatu mogu da očekuju već prve nedele maja.

Ministar je rekao i da je predviđeno i dodatnih 50 evra za penzionere, koji ne moraju da se prijavljuju, jer će automatski dobiti uplate.

– To je novina kada je pomoć za građane u pitanju, još razmišljamo o modalitetima i uskoro izlazimo i sa tim predlogom – kaže Mali.

Naglasio je da smo paketima pomoći privredi izbegli najgora scenarija, masovna otpuštanja i zatvaranje fabrika, jer je država reagovala pravovremeno.

penzija

Foto: Tanjug

Podseća da stopa nezaposlenosti, prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, iznosi devet odsto i da je niža nego 2019. godine, pre pandemije, a da je 2013. stopa nezaposlenosti bila čak 25,9 odsto.

– Sa masovnom imunizacijom, jer je vakcina postala oruđe za ekonomski oporavak, za nekoliko meseci otvorićemo potpuno našu ekonomiju i nastavićemo da nižemo uspehe – kaže ministar.

Dodao je da je udeo javnog duga u BDP-u i dalje ispod 60 odsto i da je potpuno pod kontrolom, za razliku od mnogih zemalja. Podseća i da je Srbija zabeležila najbolje rezultate u Evropi, što je potvrdio i Republički zavod za statistiku.

– Imali smo najmanji pad BDP-a u Evropi, samo minus jedan. I kao što vidite, mnoge druge zemlje, koje su razvijenije od nas, pale su mnogo više, pre svega, Italija, Španija i Francuska – kaže ministar, te dodaje da je država paketima pomoći uspela da sačuva proizvodne kapacitete.

Za razliku od prethodne godine, novina je da sada polovinu minimalne zarade za tri meseca po zaposlenom dobijaju i velika preduzeća.

– Reč je o ukupno milion i po zaposlenih. Svako od njih će dobiti za tri meseca ukupno 48.000 dinara od države – rekao je ministar.

PROČITAJTE JO

SAZNAJEMO: Kada ćemo na more u Grčku?

Ponovio je da privrednici koji žele da koriste ovu meru ne smeju da smanje broj zaposlenih za više od 10 odsto do isteka tri meseca od isplate poslednjeg minimalca i ne mogu da isplaćuju dividende.

Ministar kaže da će se dodatno se pomoći i turizmu, sektoru koji je najugroženiji.

– Oni će pored ove pomoći dobiti dodatnu celu minimalnu zaradu – rekao je ministar i naveo da će pomoć dobiti i gradski hoteli, sektor prevoza putnika u drumskom saobraćaju i autobuskih stanica.

Autoprevoznici će dobiti 600 evra po autobusu, a ministar kaže da je registrovano 6.125 autobusa, za koje je moguće ostvariti ovu vrstu pomoći.

Na kritike da je pomoć trebalo usmeriti samo na najugroženije, ministar kaže da su se vodili drugom politikom, a to je da treba pomoći celoj privredi, jer su krizu koju je izazvala pandemija, osetili svi, i mala, srednja ali i velika preduzeća, u manjoj ili većoj meri.

– Ako saberemo celokupnu pomoć zajedno sa prošlom godinom, dakle sva tri paketa, dobijate ukupno osam milijardi evra, a možda čak dođemo i do hiljadu milijardi dinara – kaže ministar.

PROČITAJTE JOŠ

DEVOJKA IZ BORA NESTALA KOD VRČINA! Porodica moli za pomoć, Ani se izgubio svaki trag

Napomenuo je i da je Srbija možda jedina zemlja u Evropi koja je ove godine povećala zarade u javnom sektoru, penzije i minimalnu zaradu i da ne odustaje od plana “Srbija 2025” i prosečne plate od 900 evra.

 

(Dnevne.rs/Srbija Danas)