Dnevnica i do 7000 dinara! Dobra šansa za dodatnu zaradu, a treba samo da položite ispit

most

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Vlada veliko interesovanje, ali je poznato da mnogi odustaju nakon prvih testova. Iako turistima deluje inspirativno, prema rečima Borisa Tota, koji je stekao zvanje turizmologa i turističkog vodiča, iza svakog profesionalca su godine odricanja, priprema i učenja. Kada je neko zaposlen u turističkoj agenciji to ne znači i da je vodič.

Tot kaže da turistički vodič, ako želi da radi samostalno, ima pravo da bude preduzetnik.

– U tom slučaju su dužni da plaćaju porez i doprinose. Frilenseri su otvoreni za svaku agenciju, ali moraju da imaju ugovor sa agencijama – kaže Tot.

U manjim gradovima vodiči obično imaju stalni posao pored kojeg su angažovani za vođenje. Registrovani kao privrednici mogu solidno da žive od zarade, a oni kojima je to dopunski posao, po turi imaju dnevnicu od dve do sedam hiljada dinara. Pojedinci su i bolje plaćeni, ali ima i onih koji pristaju da “za 3000 budu ceo dan vodiči na dabldekeru”, što na prvi pogled nije loše, ali, taj novac nije dovoljan za tri obroka, rad, organizaciju, brigu i edukaciju.

Zaboravili da zatvore vrata na vozilu HITNE POMOĆI! A kad su naleteli na rupu… (VIDEO)

U većim gradovima su veće dnevnice. 

– Lokalni vodič u većem gradu u Srbiji za klasično razgledanje grada za strance može da dobije 40 do 50 evra. Za celodnevbno angažovanje 60 do 70. Istovremeno, u Budimpešti vodič za dva sata dobije 80 evra, a za ceo dan 150. A Austriji vodiči za dva sata dobijaju oko 150 evra, a za ceo dan 300, dok se u Italiji nekoliko sati plaća 200 evra, a ceo dan i više od 300 evra – kaže turistički vodič i turizmolog.

Da bi neko bio turistički vodič u Srbiji mora da ima najmanje završenu srednju školu i položen ispit pri Ministarstvu za turizam, trgovinu i telekomunikacije.

– U stranim državama, Italiji ili Austriji, taj kurs traje dve do tri godine i bazira se isključivo na određene gradove. Lokalni vodič u Veneciji nema pravo da vodi u Firenci. Kod nas kurs traje godinu dana i potrebno je da se osim maternjeg jezika govori još jedan strani jezik, a prednost je ako se govori više jezika. Polaže se teorijski deo i praktični. Mora se detaljno i dobro poznavati Srbija, njena istorija, geografija, gradovi – kaže Tot.

MIRA KOSOVKA O TEŠKIM ŽIVOTNIM TRENUCIMA: Brata su mi UNAKAZILI, a majku ZAKLALI! Posle svega imam samo JEDNU ŽELJU!

Odlike dobrog vodiča

Dobar turistički vodič je najčešće onaj koji ima završen fakultet iz oblasti istorije umetnosti, ili religije. I pored toga edukacija ne prestaje.

– Turistički vodič ne uči samo iz knjiga, već i na terenu mora da prepozna prostor, maršutu, da ume da usmeri druge. Smatra se da mora da bude harizmatičan i da ima osobine koje će mu pomoći da privuče slušaoce.

-Na radnom stolu ima mnogo knjiga, mapa, bajke, anegdote. Literatura je dostupna, ali treba znati izabrati pravu – kaže Tot.

Mnogi već rade u agencijama i naknadno završavaju kurs za vodiča. U svakoj državi turistički vodiči moraju biti državljani te države i ako možda nisu, moraju posedovati licencu te države. Tako osoba koja ima srpsku licencu nema pravo da govori na tlu Italije.

ASTROLOŠKO ISTRAŽIVANJE: Koji horoskopski znak ima najveće šanse da bude milioner

Vodiči se uglavnom specijalizuju za određene teme i regione. Tot voli da sarađuje sa lokalnim vodičima iz Srbije, jer oni koji rade na Zlatiboru sigurno bolje znaju taj kraj od njega kome su sve priče Subotice i okoline u malom prstu. Zato lokalni vodiči imaju prednos u odnosu na druge krajeve u kojima žive. Znaju zanimljivosti kojih nema u knjigama, a ta vrsta znanja je najinteresantnija turistima.

– Primećujem da svi vodiči imaju specifičan stil odevanja, a najvažnije je da budu uredni i pristojni. Mnoge agencije imaju i uniforme. Licenca mora da bude istaknuta – ističe Tot i dodaje da vodič mora dobro da vlada znanjem.

     

(Dnevne.rs/Izvor:Blic.rs)