DNEVNICA I DO 30 EVRA: Srbi uz ovaj posao imaju odličnu priliku za zaradu

branje

Foto ilustracija: AP

Vlasnici malinjaka nude i smeštaj, tri obroka dnevno, internet, pauze od dva sata u najtoplijem delu dana, ali slaba vajda. Iako je u Srbiji dosta gastarbajtera koji su zbog korone ostali bez posla, radne snage nema dovoljno.

Dragan Gaburović iz Cerova kod Arilja vlasnik je malinjaka od 1,5 hektara i uskoro, kad počne berba, kod njega će biti posla za najmanje petnaestak berača, i to barem mesec dana. Do sada je, kaže, obezbedio pet-šest sigurnih berača, za ostale još čeka da se jave i da s njima ugovori posao.

– Prošle godine najniža dnevnica bila je 2.500 dinara, nije problem ni 3.000 da platim, ali dobrom beraču. Tu su i tri dobra obroka, svakog dana meso, internet, novo kupatilo, nov nameštaj u smeštaju, pauze u najtoplijem delu dana… Problem je, međutim, što je mnogo njih ovaj posao shvate kao ekskurziju. Nije lako izdržati u malinjaku 12 sati dnevno i na plus 40, pa odu posle nekoliko dana, usred berbe, i šta ja onda da radim – kaže Gaburović.

Oglasa je u ovom delu Srbije mnogo u kojima malinari od Ivanjice i Arilja do Bajine Bašte i Kosjerića traže berače. Nude dnevnicu i do 3.600 dinara, iliti 30 evra, ili 50-60 dinara po kilogramu ubrane maline, većina daje i tri obroka dnevno, besplatan smeštaj, internet, dvosatne pauze u najtoplijem delu dana…

MISTERIOZNA SMRT LAĐARA: Marko je pozvao suprugu i rekao da se vraća na brod, ali su ga PRONAŠLI MRTVOG POSLE 4 DANA!

Nabere 60 kg za dan

– Bio sam uveren da će ove godine biti više radnika, dosta naših ljudi vratilo se iz inostranstva zbog korone, da će oni tražiti posla, međutim, kao i prethodnih godina tako i ove – problemi s radnom snagom su veliki, dobrih radnika je vrlo malo – veli Gaburović.

Rade Nikolić iz Arilja traži do sedam radnika, prethodnih dana javljali su mu se, kaže, neki Beograđani, ali problem je što nemaju iskustva:

– Lane sam davao dnevnicu od 2.200 do 2.600 dinara, ove godine nudim minimum 45 dinara po kilogramu. Prosečan berač može da nabere šezdesetak kilograma, moja žena je brala nekad od 70 do 90 kila, i – eto računice.

Smanjen rod

Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije, kaže da je i ove godine, kao i prethodnih, vrlo teška situacija sa beračima iako su površine pod malinom smanjene. A ove godine očekuje se i manji rod, barem za 25 odsto u odnosu na 2019:

VAŽNO OBAVEŠTENJE! Svi oni koji planiraju da idu u NEMAČKU, moraće da ispoštuju posebna pravila!

– Niko još nije izašao sa otkupnom cenom maline. Vlasnici malinjaka zato su u problemu jer ne znaju šta mogu ponuditi beračima. Kao i sedam-osam godina unazad, i ove godine biće teško obezbediti radnu snagu, lane je dosta roda propalo. Zbog korone dosta malinjaka nije kvalitetno obrađeno. Naš zahtev kao proizvođača ostaje isti, tražimo cenu maline od 1,75 evra. Ne može se više cena maline određivati na mesečnom nivou, tražimo da važi 10 godina, tek onda bismo znali na čemu smo.

 

(Dnevne.rs/Kurir.rs)