DIREKTNA POSLEDICA NATO AGRESIJE: Sve više žena u Srbiji mlađih od 25 godina ima RAK DOJKE

1999

Foto: Tanjug

U Srbiji sve više devojaka mlađih od 25 godina oboleva od raka dojke i po tome je naša zemjlja u samom evropskom vrhu, pokazuje statistika Evropskog registra za rak! Domači stručnjaci, potvrđujući ove podatke, kažu da je to direktna posledica NATO agresije, jer su te mlade žene rasle i razvijale se nakon bombardovanja, kada je naša zemlja zatrovana osiromašenim uranijumom i drugim kancerogenim toksinima.

Ovoj činjenici ide u prilog i podatak da u Srbiji godišnje od raka dojke oboli 19, a umru tri žene mlađe od 30 godina, dok je u ostatku sveta ovaj kancer kod tako mladih osoba na nivou statističke greške.

Takođe, kod nas razne vrste raka svake godine dobije čak 80 odsto mladih više od evropskog proseka.

– Rak dojke je bolest koja se najčešće pojavljuje kod žena starijih od 55 godina, dok je kod mlađih od 30 poprilično retko prisutna. Međutim, u Srbiji poslednjih godina sve više devojaka starih između 20 i 25 godina kojima lekari otkriju rak dojke. To je strašno, jer se ova bolest kod tako mladih žena pojavljuje na nivou incidenta, a kod nas se javlja u desetinama slučajeva – navodi naša čuvena neurohirurškinja dr Danica Grujičić, upozoravajući da je posle bombardovanja drastično porastao broj mladih žena koje dobijaju rak dojke.

BIVŠA BEOGRADSKA KONTROLORKA U NEVERICI: Paprene cene karte u provinciji, za manje od 30 km deci uzimaju 60 evra mesečno?! (FOTO)

Poznati srpski onkolog dr Slobodan Čikarić ističe da je NATO agresija jedan od glavnih razloga za povećan broj obolelih od raka dojke, naročito kod mladih devojaka.

– Ove poražavajuće statistike i veliki broj obolelih od raznih maligniteta očekivani su, a za njihovu rasprostranjenost među građanima Srbije dobrim delom zaslužan je osiromašeni uranijum kojim nas je NATO zatrovao tokom bombardovanja. Najstrašnije je to što je broj novoobolelih svake godine u porastu i što se među pacijentima nalaze i sve mlađe osobe. To su devojke koje su rasle za vreme i posle agresije 1999. godine, a vazduh, zemlja i voda oko njih bili su zatrovani raznim kancerogenim česticama iz bombi – naglašava dr Čikarić.

Preventivni pregledi jedini spas

Doktorka Ana Jovićević iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije napominje da je preventiva najbolji spas od karcinoma dojke.

MOLILA SAM ZA POMOĆ, ALI NIKO NIJE REAGOVAO: Ispovest devojčice koju je manijak napao u tramvaju

– Statistika nije nimalo sjajna i svake godine se borimo sa istim problemima, ali i brojkama. Zato je prevencija jedino i najbolje rešenje da bi se rak dojke sprečio. Devojke starije od 20 godina bi trebalo bar jednom godišnje da odlaze na preglede, dok bi žene starije od 50 godina obavezno trebalo da idu na mamografske preglede na svake dve godine. Pored toga, bitan faktor su i zdrava iskhrana, kvalitetan način života, umerena fizička aktivnost, ali i izbegavanje alkohola i duvana – objašnjava dr Jovićević i dodaje da simptome poput čvorića, iscedaka iz bradavice, crvenila i otoka dojke ne treba ignorisati.

(Dnevne.rs/Srbija Danas.com/Izvor: Informer)