DANI PROLAZE, ONI NE PLAĆAJU: U Nišu napravili SVADBU “NA RECKU”, pa su završili NA STUBU SRAMA!

recka

Foto: Kurir

Malo ko zna da se njegovo ime nalazi na “stubu srama” u Nišu, a nema nikakve veze sa indijanskim običajima.

To su zapravo imena svih onih koji su jeli i pili u kafani pa ostali dužni.

Ovaj lokalni naziv predstavlja stub, zid, pregradu gde stoje svi oni koji baš su baš u trenutku ispijanja pića ili konzumiranja hrane ostali bez para.

Ima i druga vrsta dužnika. To je ona koja prethodno najavi da će ostati dužna, a plaćanje sledi “kad bude plata”. To se obično malo prolongira.

Na “stubu srama” vise raznorazne zabeleške na fiskalnim računima, listovima iz paragon blokova, kartončićima, papirićima i slično.

Tu su ispisane čitave priče nekog ručka, “pijanog” popodneva ili zakasnelih dnevnih gostiju. Teško da neko može da visi na stubu srtama, a da ga koobar prvi put vidi.

Takozvana “recka” je inače poznata pojava, ali kafanski dug nosi sa sobom posebno breme jer je lepo dok se pije i jede, a kad to mora da se plati posle nekog vremena, onda se pojave “zmije u džepovima”.

LAŽOV, ULIZICA ZA GROZNIM ZADAHOM: Biljana Srbljanović brutalno odgovorila na Sergejeve prozivke!

Prema rečima konobara iz pet ili šest kafana u Nišu, skoro svaki ovakav ugostiteljski objekat u Nišu ima svoj “stub srama”, ali i to nije najveća muka.

– Nedavno je na recku održana ovde kod nas u kafani čitava svadba. Račun izneo nešto manje od 100.000 dinara, a rečeno nam je da će biti plaćeno za nedelju dana odnosno kad se “srede” mladenci. Od tog obećanja prošlo je dve nedelje. Platiće oni, roditelji su poznati ljudi u Nišu, ali bez te recke, kafane ne bi imale stalne goste. Druga i velika muka su virmanska plaćanja. Neke kafane su čitave sveske sa virmanskim računima bacale u korpu jer je firma u blokadi, direktor napustio preduzeće pa  nema ko da odobri. Hiljadu razloga ima za neplaćanje. Onda se okreću telefoni, nateraju se ti šefčići i slični da plate bar pola cifre… – pričaju niški konobari.

OTIŠLA SAM NA PREGLED KOD GINEKOLOGA: Rekao mi je “SKINITE SE ŠTO PRE” i prstom pokazao na kabinu, a onda – PONIŽENJE

Nesumnjivo da mnoge kafane teško posluju. Pogotovo u periodu posle Božića jer tada drastično opada posao, ali se platežna moć može videti još iz jedne pojave. Za Novu godinu neki restorani nisu organizovali proslavu dočeka. Vlasnici su se “vadili” da tada kao žele da se odmore jer nisu hteli da priznaju da nisu imali dovoljno rezervisanih mesta – žale se niški ugostitelji.

(Dnevne.rs/Izvor: Kurir.rs, M. Smiljković)