DANAS SLAVIMO SVETE MUČENICE Veru, Ljubav i Nadu: Jedno morate da uradite, a od ovog zla se uzdržite!

običaji

Foto:YotubePrintscreen/Духовник Библиотека

Pravoslavna crkva i vernici  obeležavaju Svete mučenice Veru, Nadu, Ljubav i majku im Sofiju, koje su bile hrišćanske svetiteljke i mučenice.

One predstavljaju prave i postojane vrline na kojima počiva čitavo hrišćanstvo i zapadni kulturni sistem.

Praznik je posvećen ženama i njihovoj deci, prevashodno ćerkama. Veruje se da devojčice treba obradovati nekim poklonom koliko god on skroman bio.

Poklon može biti i suštinski, nematerijalni – bar im posvetite punu pažnju i pokažite koliko ih volite.

Imena devojčica – Ljubav, Vera i Nada – postala simbol života svakog hrišćanina. U srpskom narodu smatra da se na sutrašnji dan treba posebno uzdržati od zlih misli i dela i posvetiti se ljubavi prema bližnjem i prema Bogu (u tom smislu je ovde značanje Ljubavi kao najvišeg odnosa sa Bogom).

DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA: Meteorolozi objavili kakvo nas vreme čeka do KRAJA GODINE (RHMZ)

Praznik Vere, Ljubavi i Nade (crkvenoslovenski Vera, Nadežda i Ljublji; grčki Pistis, Elpis, and Agape; latinski Fides, Spes et Caritas) zapravo je posvećen trima hrišćanskim vrlinama poznatim iz Prve poslanice Svetog Pavla Koričnanima.

U srpskom narodu smatra da se na današnji dan treba posebno uzdržati od zlih misli i dela i posvetiti se ljubavi prema bližnjem i prema Bogu (u tom smislu je ovde značanje Ljubavi kao najvišeg odnosa sa Bogom).

       

(Dnevne.rs/Izvor: Srbija Danas.com)